SpaceX uspješno lansirao novu pošiljku satelita za "svemirski internet"

SpaceX će početi pružati internetsku uslugu "Starlink" 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

Martina Čizmić | 12.11.2019. / 07:50

Sateliti Starlink (Foto: SpaceX)

Američka privatna tehnološka tvrtka SpaceX u svemir je lansirala 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internetsku vezu za korisnike diljem svijeta.

Raketa Falcon 9, lansirana iz Cape Canaverala na Floridi, ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Cilj je te misije, četvrte po redu i poznate kao "Starlink", postaviti "sazviježđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. svibnja.

Sateliti Starlink SpaceX planira lansirati dodatnih 30 tisuća satelita u svemir

Svemir Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Kompanija Elona Muska planira postaviti gotovo 12.000 satelita "Starlink" u orbitu. Taj bi se broj, kako prenosi dpa, mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku vijeka trajanja izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

"Starlink" bi trebao omogućiti dostupnost interneta znatnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije 'online', posebice u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Svaki satelit teži oko 200 kilograma, a s obzirom na to da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na najmanju moguću mjeru.

Elon Musk (Foto: AFP) "Vau, radi": Musk uspješno objavio tvit putem svemirskog interneta

SpaceX će početi pružati internetsku uslugu "Starlink" 2020. korisnicima u SAD-u i Kanadi, a globalnu će uslugu početi pružati nakon 24 odrađene misije.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti