SpaceX za početak prosinca planira prvo lansiranje Starshipa

SpaceX planira početkom prosinca lansirati svoj divovski raketni sustav Starship u orbitu, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA-e na Mjesec u idućih nekoliko godina, kazao je u ponedjeljak američki dužnosnik.

Hina | 01.11.2022. / 08:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX milijardera Elona Muska već godinama nastoji poslati svoj raketni sustav nove generacije u orbitu iz kompanijinih privatnih lansirnih postrojenja u Teksasu.

Prethodno su od tamo lansirani samo prototipovi gornje polovice Starshipa 10 kilometara u zrak kako bi se demonstrirali pokušaji slijetanja.

Eksplozija prilikom testiranja Booster 7 prototipa u SpaceX-u VIDEO Novi spetakl na testiranju u SpaceX-u: "Bogati! Pa, to je bilo neočekivano!"

Prosinačka misija će po prvi put testirati cijeli sustav, uključujući pogonski dio sustava Super Heavy od 70 metara, koji potreban za lansiranje svemirske letjelice Starship od 50 metara u orbitu.

Pratimo četiri glavna leta Starshipa. Do prvog će doći početkom prosinca, rekao je tijekom sastanka savjetodavnog vijeća NASA-e Mark Kirasich, viši dužnosnik NASA-e koji nadzire razvoj agencijinog programa za Mjesec Artemis.

Dodatni zemaljski testovi s raketom i revizija propisa mogli bi odgoditi početak misije za iza prosinca.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA), koja nadzire sigurnost komercijalnih lansirnih mjesta, još nije dala licencu za misiju SpaceX-u.

Starship bi trebao postati SpaceX-ov vodeći raketni sustav nakon što se u potpunosti razvije, naslijeđujući rakete Falcon 9 za višekratnu upotrebu.

Slika nije dostupna Pogledajte spektakularne snimke rastavljanja najveće do sad napravljene rakete za putovanja u svemir

NASA je 2021. odabrala SpaceX-ov Starship za planirano iskrcavanje ljudi na Mjesec oko 2025., po prvi puta od 1972.

Ta misija, prema ugovoru vrijednom otprilike 3 milijarde dolara, zahtijeva nekoliko testnih svemirskih letova koji bi mogli odgoditi početak misije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti