Spas za telefone: Bežično punjenje baterija između uređaja

Sony je patentirao tehnologiju koja omogućava bežično punjenje baterije između uređaja, odnosno s drugih telefona i tableta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2017. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanije već godinama pokušavaju pronaći rješenje za jedan od najvećih problema mobilnih telefona – prekratko trajanje baterije, no neko revolucionarno rješenje još nije pronađeno te i dalje moramo nositi mobilne punjače kako bi baterija izdržala cijeli (radni) dan. Sony je nedavno prijavio patent koji bi, iako nema veze s povećanjem kapaciteta baterije ili smanjenjem potrošnje energije, mogao djelomično riješiti ovaj problem.

Sonyjeva tehnologija tako bi trebala omogućiti bežični prijenos energije između uređaja, odnosno bežično punjenje baterije – ako je baterija telefona pri kraju, bit će dovoljno približiti ga drugom telefonu (ili nekom drugom elektroničkom uređaju) koji podržava ovu tehnologiju i počet će punjenje baterije. Na The Vergeu kažu kako bi ova tehnologija mogla 'testirati prijateljstva' jer, s obzirom koliko su nam pametni telefoni danas važni, a baterije kratko traju, mnogi će teško podijeliti energiju svoje baterije s prijateljima i time riskirati ranije gašenje telefona. Korisnici će uređaje za bežično punjenje baterije moći tražiti na sličan način na koji danas tražimo WiFi mreže te će se jednostavno moći povezati s njima i napuniti bateriju.

Naravno, treba napomenuti kako je ovo samo patent te nije poznato hoće li Sony zaista predstaviti ovakvu tehnologiju ili će sve ostati samo na patentu. No, bez obzira na Sony i njihov patent, trenutno i druge kompanije rade na tehnologiji bežičnog punjenja, pri čemu ne mislimo samo na punjenje postavljenjem telefona na bežičnu podlogu, već na punjenje baterije približavanjem telefona na određenu udaljenost od podloge za punjenje, odnosno uređaja za punjenje. Prije nekoliko godina govorilo se kako Apple razvija takvu tehnologiju – Macovi bi služili kao stanice za punjenje, a postavljanjem iPhonea u blizinu računala započelo bi punjenje baterije.

Izvor: The Verge

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti