Spoj hrabrosti i ludila: Britanac napravio motorizirane tačke i postavio svjetski brzinski rekord

U ekscentričnom, uzbudljivom i pomalo opasnom podvigu, jedan je mehaničar iz Velike Britanije postigao svjetski brzinski rekord u motoriziranim tačkama koje je sam napravio.

Branimir Vorša | 11.06.2024. / 12:44

Najbrže motorizirane tačke na svijetu
Najbrže motorizirane tačke na svijetu (Foto: Dylan Phillips/Facebook)

Dylan Phillips, 35-godišnji mehaničar iz ruralnog jugozapadnog Walesa, ponosni je vlasnik rekorda za najbrže tačke na svijetu. Phillips, koji je napravio hibrid tački i skutera u svojoj šupi, postigao je impresivnih gotovo 85 kilometara na sat. Svi ih vole - to je takva glupost. Ne možete a da se ne nasmiješite kad ih vidite, rekao je Phillips za BBC.

Kako izgledaju možete pogledati ovdje.

Tradicionalni rekordi brzine na kopnu obično uključuju vozila visoke tehnologije na slanim ravninama kao što je Bonneville u američkoj saveznoj državi Utah. Međutim, Phillipsov pokušaj obaranja rekorda dogodio se u Yorkshireu, na sjeveru Engleske. Njegov nekonvencionalan odabir vozila - tački - dodao je zabavan zaokret u obično ozbiljan svijet brzinskih rekorda.

Vožnja brzinom od gotovo 85 kilometara na sat možda se ne čini ekstremnom u usporedbi s automobilom ili motociklom, ali na tačkama se čini znatno bržom. Phillips, koji je također vozio kosilicu od 999 kubika pri brzini od 155 kilometara na sat, može potvrditi tu navalu adrenalina. No, unatoč opasnosti i apsurdnosti, Phillips je prihvatio izazov.

Uvijek sam samo pravio lude stvari, objasnio je Phillips. Njegova fascinacija stvaranjem neobičnih vozila navela ga je da napravi motorizirane tačke bez da je u početku ciljao na rekord. Tek nakon što je postigao 59 km/h i malo ohrabrenja u pubu, razmišljao je o pokušaju rušenja Guinnessovog rekorda.

Phillips je prisustvovao Straightliners Speed ​​Weeku, europskom i britanskom događaju koji oluplja razne entuzijaste brzine. Među superautomobilima i supermotociklima istaknule su se i Phillipsove motorizirane tačke. Postigao je službenu brzinu od 84,627 km/h, nadmašivši dosadašnji rekord od 74 km/h.

Osjećam se na kao vrhu svijeta. Mislim, to je apsolutna besmislica, stvarno, ali je prilično lijep osjećaj, poručio je Phillips nakon postignutog uspjeha. Njegovo postignuće, iako nekonvencionalno, pokazuje kako kreativnost i doza ludila mogu dovesti i do izvanrednih postignuća. Phillipsova priča svjedočanstvo je o zabavnoj i nepredvidivoj strani motosporta, dokazujući da čak i tačke mogu rušiti svjetski rekord uz dovoljno domišljatosti i odlučnosti.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti