Sprema li SpaceX prvi let s putnicima?

Ako sve prođe prema planu, SpaceX bi preuzeo posao prijevoza astronauta od Rusa. No prije nego što se to dogodi, moraju dobiti odobrenje od NASA-e.

Martina Čizmić | 07.05.2018. / 11:54

Falcon 9 (Foto: NASA TV / AFP) (Foto: NASA TV / AFP)

Otkako NASA više nije glavni "prijevoznik" astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, već taj posao obavljaju Rusi, traje utrka među različitim tvrtkama tko će prvi ponuditi novi, sigurniji i jeftiniji način za putovanje u svemir.

Jedna od tvrtki koja bi mogla biti na korak do ostvarivanja tog cilja jest SpaceX Elona Muska.

Nakon što su uspješno lansirali automobil u svemir, razvijaju kapsulu koja bi se mogla koristiti za prijevoz astronauta do ISS-a, a koja bi, kao i sve druge SpaceX-ove rakete, mogla biti upotrebljavana nekoliko puta.

Kapsula Dragon dosad se koristila za prevoženje tereta do ISS-a, a ovog ljeta modificirana kapsula Dragon trebala bi obaviti svoj pokusni let.

Ako sve prođe prema planu, SpaceX bi preuzeo posao prijevoza astronauta od Rusa. No prije nego što se to dogodi, moraju dobiti odobrenje od NASA-e.

Naime, iako NASA sama, od eksplozije Challengera, više ne prevozi astronaute, još uvijek je nadležna za odobravanje njihova leta u svemir.

SpaceX planira kapsulu Dragon postaviti na vrh svoje rakete Falcon 9 i tako ju lansirati u svemir.

No rakete Falcon koriste nešto drugačiji i opasniji sustav ubrzigavanja goriva od ostalih, "klasičnih" raketa. Dovoljna je jedna iskra i cijela raketa može eksplodirati. A ako je u tom trenutku na njezinu vrhu kapsula s astronautima, njihove su šanse za preživljavanje minimalne.

NASA-u zabrinjava i činjenica da je Falcon 9 u nekoliko navrata eksplodirala upravo prilikom ubrizgavanja goriva neposredno prije polijetanja. Iako su od posljednje eksplozije prošle gotovo dvije godine, opasnost i dalje postoji.

Želi li Musk preuzeti primat u prijevozu astronauta na ISS i tako napraviti korak naprijed prema ljudskoj misiji na Marsu, morati će uvjeriti opreznu NASA-u da je Falcon 9 dovoljno sigurna za prijevoz ljudi. Ne samo jednom, već svaki put.

Izvor: OuterPlaces

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti