Susjedi postali treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor s Pfizerom i dobit će eksperimentalni lijek protiv korone

Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s tvrtkom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv covida-19, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, priopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Hina | 08.11.2021. / 17:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska tvrtka.

Naglasivši kako cjepivo i dalje ostaje primarno oružje u borbi protiv koronavirusa, Lončar je rekao da se zdravstveni sustav nastoji izboriti da čim više ljudi primi cjepivo, a ne da se bilo tko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti lijekovi.

Lončar je ukazao na blago povećanje broja cijepljenih otkad su prije dva tjedna uvedene covid propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj cijepljenih i došlo u jednu sigurnu situaciju na svim poljima jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sustav pomogne.

Već sada imamo dvije trećine bolnica u covid sustavu i zato vas molim da razmišljate o tome, poručio je Lončar, upozorivši na loša iskustva i preopterećenost zdravstvenih djelatnika u četvrtom valu korone.

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 67 umrlih od COVID-19 i 4.348 novozaraženih kojima je virus potvrđen poslije testiranje 16.799 uzoraka.

Na bolničkom liječenju je 6.661 pacijent, od kojih je 270 na respiratorima.

Srbija je od početka epidemije u svibnju 2020. dosad testirala 6.472.195‬ uzoraka i registrirala 1.187.373 zaražene osobe, a službeno su prijavljena 10.472 smrtna ishoda infekcije, pokazuju današnji podaci Ministarstva zdravstva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti