Srbijanski liječnici otkrili do sad ne zabilježenu posljedicu bolesti COVID-19, ali i pronašli terapiju za nju

Srbijanski liječnici primijetili su da velik broj oboljelih od COVID-19 pati i od oštećenja sluha.

Martina Čizmić | 02.11.2020. / 15:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kako znanstvenici sve više istražuju koronavirus i posljedice koje bolest COVID-19 ostavlja na ljudima, tako se otkrivaju i nove promjene koje infekcija ostavlja na ljudskom tijelu.

Uz već ranije spomenute probleme s mozgom i plućima, čini se kako koronavirus ostavlja i trajne posljedice na sluh kod nekih bolesnika.

Srbijanski liječnici objavili su rezultate studije, za koju kažu da je najveća na svijetu, o posljedicama koronavirusa na sluh pacijenta, ali i terapiji koju su provodili ne bi li ih izliječili.

Kako javljaju srbijanski mediji, prof. dr. Dušan Milisavljević iz Kliničkog centra Niš objavio je kako koronavirus može oštetiti sluh i to kod gotovo polovice ispitanike koji su sudjelovali u njihovoj studiji.

Sredinom ožujka, na početku pandemije, na kolegiju ORL klinike Kliničkog centra Niš, proučavali smo situaciju i sve češće simptome koji su dolazili iz Kine - da pcaijenti s bolesti COVID-19 gube osjet mirisa. Veoma brzo nakon toga sa sjevera Italije počele su stizati vijesti da pacijenti gube osjet okusa. To nas je potaknulo na razmišljanje - ako virus napada sva osjetila iz domene ORL, što se događa sa sluhom. Pogotovo jer i drugi virisi mogu napasti slušni živac. Zato smo odlučili unijeti naše aparate za mjerenje sluha u COVID bolnicu. Tamo smo provjeravali sluh srednje teškim i teškim pacijentima, ispričao je prof. dr. Milisavljević za Nova.rs.

Pojašnjava kako su podaci pokazali da je bolest napala slušne živce i kod starijih i kod mlađih pacijenata.

Nakon ove analize imamo podatke prema kojima COVID-19 napada slušni živac i unutarnje uho te da utječe na frekvenciju od 4000 i 8000 Hz, odnosno da utječe na sposobnost slušanja visokih frekvencija - kao što je primjerice zvuk sirene ili koji drugi jači zvuk, ističe prof. dr. Milisavljević.

No, srbijanski liječnici uspjeli su i pronaći terapiju, koja obećava. Radi se o kombinaciji dekasmetazona i kortikosteroida, lijekova koji se daju kod težih oblika upale pluća, a koja može smanjiti oštećenje sluha u slučaju bolesti COVID-19.

Ono što ohrabruje je činjenica da se većini pacijenata tri do četiri tjedna nakon izlaska iz bolnice sluh normalizirao.

U planu im je i dalje liječiti osobe oboljele od COVID-19 kombinacijom ovih lijekova, ali u manjim dozama kako bi se izbjegla druga oštećenja koja mogu nastati dugotrajnom upotrebom tih lijekova.

Također, poslati će svoju studiju na recenziju i objavu u američki znanstveni časopis za patologiju ORL kako bi time dali svoj doprinos svjetskim studijama o koronavirusu.

Izvor: Nova.rs

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti