Srce kreće u borbu protiv studentskih plagijata

Iz Srca su najavili kako se od akademske godine 2019./2020. planira nabava licenci za najmanje dva softvera za provjeru autentičnosti tekstova, prije svega radova studenata na hrvatskim visokim učilištima.

Martina Čizmić | 15.02.2019. / 13:06

Računalo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Sveučilišni računski centar (Srce) u 2019. će provoditi strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) i nabaviti licence za softvere za provjeru autentičnosti tekstova, a na konferenciji za novinare najavili su treću konferenciju Srce DEI 2019, 1. i 2. travnja, okrenute planovima i korisnicima budućeg HR-ZOO.

Ravnatelj Srca Zoran Bekić rekao je kako će sve to omogućiti akademskoj zajednici, kao najavangardnijem dijelu društva, stalni pristup najnovijim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama uz istovremeno osiguranje pouzdanog funkcioniranja, kontinuiranog tehnološkog razvoja te usklađivanja s potrebama korisnika postojećih sustava i usluga, njih više od 50.

U takvom usklađivanju ove godine kao novosti posebno izdvajamo osiguravanje dostupnosti softvera za provjeru autentičnosti (otkrivanje plagijata) svim visokim učilištima u Hrvatskoj i promociju te omogućavanje čuvanja i objave izvornih istraživačkih podataka u otvorenom pristupu, istaknuo je.

Najavio je i da se od akademske godine 2019./2020. planira nabava licenci za najmanje dva softvera za provjeru autentičnosti tekstova, prije svega radova studenata na hrvatskim visokim učilištima.

Takav softver kvalitetna je pomoć i osigurava donošenje kvalificiranih odluka visokim učilištima, mentorima i povjerenstvima o autentičnosti predanih radova, tj. odluka o tome radi li si o eventualnom pokušaju plagiranja. Novčana sredstva za nabavu softvera osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Plan je nabaviti licence koje će omogućiti neograničen broj provjera za svakog od upisanih studenata, te će provjeru radova (od seminarskih do završnih i doktorskih) moći napraviti i studenti i nastavnici, odnosno nenastavno osoblje, a sve sukladno procedurama i potrebama kako ih za sebe definira svako visoko učilište. Srce će osigurati i podršku uporabi nabavljenih softvera, istaknuo je Bekić.

Napomenuo je i kako je u sustavu digitalnih akademskih arhiva i repozitorija krajem 2018. tehnički je omogućena pohrana nove vrste digitalnih objekata: skupa podataka (engl. dataset), pa tijekom ove godine predstoji promocija i podrška uporabi ove nove mogućnosti koja je prvenstveno namijenjena za pohranu, dugotrajno čuvanje i diseminaciju istraživačkih podataka, tj. podataka koji su kreirani ili prikupljeni tijekom istraživanja i temelj su za objavljene znanstvene rezultate.

Implementirana podrška za skupove podataka u Dabru omogućava pohranu sukladno FAIR data načelima (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) u upravljanju podacima.

Čuvanje i objava istraživačkih podataka u otvorenom pristupu ne samo da sve češće postaje zahtjev financijera pojedinih istraživanja (npr. u istraživačkim projektima koje financira EU) nego kao jedno od načela otvorene znanosti doprinosi i kvaliteti istraživanja i, što je najvažnije, bržoj primjeni i boljoj iskorištenosti rezultata istraživačkoga rada, istaknuo je Bekić.

Ovogodišnja stručna konferencija Srce DEI 2019, 1. i 2. travnja, odvija se u sklopu projekta HR-ZOO.

DEI 2019, kao uvodna konferencija projekta HR-ZOO, će pored predstavljanja ciljeva i rezultata projekta HR-ZOO te plana aktivnosti u provedbi projekta, uključivati prezentacije istaknutih hrvatskih znanstvenika, u kojima će iz svog područja znanstvenoga rada, predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je područje znanosti doživjelo u modernom, digitalnom vremenu.

Zamjenik ravnatelja Ivan Marić najavio je da, nakon višegodišnjih priprema i potpisivanja ugovora o dodjeli više od 196 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, tijekom ove godine Srce, u suradnji s projektnim partnerima, planira ključne vidljive iskorake povezane s uređenjem podatkovnih centara u Osijeku, Rijeci i Splitu, te posebno na izgradnji modernog podatkovnog centra Srca unutar kampusa Borongaj u Zagrebu, a koji će, među ostalim, "udomiti" i novi, kapacitetom najveći, superračunalni resurs sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Projekt HR-ZOO trajat će 36 mjeseci, do kraja 2021.

U Srcu su najavili osnivanje podatkovnih centara i u Osijeku, Splitu i Rijeci te u kampusu na zagrebačkom Borongaju.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti