Peto natjecanje u komunikaciji znanosti i originalnim istraživačkim radovima "Znanstvenik u meni", namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, završeno je u Osijeku proglašenjem pobjednika, priopćeno je u nedjelju iz Društva za edukaciju van okvira.

U kategoriji originalnih istraživačkih radova pobijedila je Sara Studen iz Srednje škole Jastrebarsko s radom iz fizikalnog fenomena elektrostatske levitacije, a u kategoriji komunikacijskih vještina Dora Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, koja je izradila inkubator za izlijeganje pilića.

Na završnici učenici nastupaju uživo, a u nastupima se vrednuju sposobnost prenošenja teme u vidu karizme, korisnih analogija i usporedbi, pametna upotreba rekvizita i odstupanje od stereotipa te "predavačkih" idioma, kaže se.

Organizatori natjecanja, studenti istraživačke fizike Petra Ivatović i Jakov Budić, ističu kako ovim projektom žele motivirati učenike srednjih škola da se upoznaju s vještinom prezentiranja znanstvenih rezultata na način dostupan širokoj publici te im omogućiti da i sami provedu istraživanje, koje zatim javno predstavljaju.

Natjecanje "Znanstvenik u meni" dio je projekta pod nazivom "Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca", koji se provodi u organizaciji Društva za edukaciju van okvira zajedno s Institutom Ruđer Bošković te Institutom za razvoj obrazovanja.

Projekt je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi 172,5 tisuća eura, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju