Srednjoškolke osvojile glavne nagrade na natjecanju "Znanstvenik u meni"

Natjecanje "Znanstvenik u meni" dio je projekta pod nazivom "Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca".

Hina | 22.05.2023. / 08:47

Testiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Peto natjecanje u komunikaciji znanosti i originalnim istraživačkim radovima "Znanstvenik u meni", namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, završeno je u Osijeku proglašenjem pobjednika, priopćeno je u nedjelju iz Društva za edukaciju van okvira.

U kategoriji originalnih istraživačkih radova pobijedila je Sara Studen iz Srednje škole Jastrebarsko s radom iz fizikalnog fenomena elektrostatske levitacije, a u kategoriji komunikacijskih vještina Dora Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, koja je izradila inkubator za izlijeganje pilića.

Na završnici učenici nastupaju uživo, a u nastupima se vrednuju sposobnost prenošenja teme u vidu karizme, korisnih analogija i usporedbi, pametna upotreba rekvizita i odstupanje od stereotipa te "predavačkih" idioma, kaže se.

Organizatori natjecanja, studenti istraživačke fizike Petra Ivatović i Jakov Budić, ističu kako ovim projektom žele motivirati učenike srednjih škola da se upoznaju s vještinom prezentiranja znanstvenih rezultata na način dostupan širokoj publici te im omogućiti da i sami provedu istraživanje, koje zatim javno predstavljaju.

Natjecanje "Znanstvenik u meni" dio je projekta pod nazivom "Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca", koji se provodi u organizaciji Društva za edukaciju van okvira zajedno s Institutom Ruđer Bošković te Institutom za razvoj obrazovanja.

Projekt je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi 172,5 tisuća eura, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti