Srušen još jedan rekord: Sjever Atlantskog oceana nikad nije bio tako topao

Očekuje se da će temperatura na površini sjevernog Atlantika "nastaviti rasti u kolovozu".

Hina | 29.07.2023. / 08:39

Ocean, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Vode na sjeveru Atlantskog oceana postigle su u srijedu rekordnu dnevnu temperaturu, pokazuju prvi podaci koje je u petak objavila Američka agencija za promatranje oceana i atmosfere (NOAA) čija su mjerenja počela početkom 1980-ih.

Naša analiza pokazuje da je 26. srpnja izmjerena najviša prosječna temperatura vode na površini sjevernog Atlantika, 24,9 Celzijevih stupnjeva, rekao je za AFP Xungang Yin, znanstvenik u Nacionalnom središtu za informiranje o okolišu (NCEI) NOAA-e.

Topljenje leda na Antarktiku Južni ocean Zemlje suočava se s morskom krizom bez presedana, znanstvenici pokušavaju otkriti točan uzrok

Oceanske struje, ilustracija Ključna struja Atlantskog oceana je pred kolapsom, znanstvenici upozoravaju na novu klimatsku katastrofu

Ovaj rekord posebno iznenađuje jer se događa rano tijekom godine a ne početkom rujna, kada je sjeverni Atlantik inače najtopliji.

Prethodni rekord izmjeren početkom rujna 2022. iznosio je 24,89 Celzijevih stupnjeva, što je neznatno manje nego ove godine, rekao je Xungang Yin.

Očekujemo da će temperatura na površini sjevernog Atlantika "nastaviti rasti u kolovozu", upozorio je, pa se očekuje novo rušenje rekorda.

Sjeverni Atlantik je postao simbolična točka promatranja prekomjernog zagrijavanja oceana na planetu pod utjecajem klimatskih promjena prouzročenih stakleničkim plinovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti