Stanovnici San Francisca sada se mogu voziti u autonomnim taksijima

Iz Wayma su objavili kako počinju s testiranjima autonomnih taksija u San Franciscu u kojima će se, pored backup vozača, nalaziti i putnici. To je korak prema potpuno autonomnom taksi-prijevozu u tom gradu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su nekima autonomni taksiji u kojima nema vozača budućnost za koju misle da je nikada neće doživjeti, stanovnicima Phoenixa to je realnost i svakodnevica. Zahvaljujući velikom napretku tehnologije i godinama inovacija, razvoja i testiranja autonomne tehnologije, kompanija Waymo, koja je nastala iz Googlea i dio je Alphabeta, predstavila je taksi-servis u dijelu američkog grada u Arizoni s automobilima u kojima nema vozača, čak niti osobe koja bi mogla reagirati u slučaju da računalo otkaže poslušnost ili pogriješi.

Slika nije dostupna Waymo objavio koliko su milijuna i milijardi autonomnih kilometara odvozili njihovi automobili

Korak bliže takvom autonomnom servisu sada su i stanovnici San Francisca. Naime, iz Wayma su se ovaj tjedan pohvalili kako otvaraju testiranje svojih autonomnih taksija i ljudima u tom gradu. Američka kompanija već godinama testira svoja vozila kojima upravljaju računala u San Franciscu tako da računala poznaju sve ceste i izazove vožnje u tom gradu. S obzirom na to da su sva dosadašnja testiranja završila uspješno, iz kompanije su zatražili i dobili dozvolu za vožnju i s putnicima u automobilima.

Testiranje će, naravno, ići postupno tako da će, osim putnika, na početku u taksijima biti i zaposlenici Wayma koji neće upravljati vozilom, već će sjediti na prednjem sjedištu zbog dodatne sigurnosti. Ako takva testiranja prođu bez problema, u budućnosti možemo očekivati da će se, kao i u Phoenixu, u Waymovim taksijima voziti samo putnici, dok će prednja sjedišta biti u potpunosti prazna.

Waymov automobil Kad vozila polude: Pogledajte kako se samovozeći taksi odmetnuo, blokirao promet i pokušao pobjeći serviserima

Za sudjelovanje u programu testiranja svi zainteresirani prvo se moraju prijaviti unutar aplikacije Waymo One, koja se koristi i za pozivanje taksija. U San Franciscu Waymo koristi električna vozila Jaguar I-PACE.

Ipak, ne treba očekivati kako će se sljedećih dana na internetu pojavljivati videozapisi i komentari prvih putnika iz autonomnih taksija jer će svi oni, prije vožnje, trebati potpisati ugovor o povjerljivosti s Waymom tako da neće smjeti javno dijeliti svoja iskustva. Ta iskustva podijelit će samo s Googleom, tj. Waymom i na temelju njihovih zapažanja kompanija će unaprijediti i poboljšati svoju uslugu.

Izvor: Waymo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti