Stigle nove europske preporuke: Evo tko bi se trebao cijepiti cjepivom prilagođenim za omikron

EMA-inim odobrenjem dopušta se upotreba ovih prilagođenih cjepiva za osobe starije od 12 godina.

Hina | 06.09.2022. / 16:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dužnosnici EU-a u utorak su preporučili da se dva cjepiva prilagođena podvarijanti omikron, koja je nedavno odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), primijene kod visokorizičnih osoba.

Cjepiva su razvile tvrtke Moderna i tim znanstvenika iz Pfizera i BioNTecha, a riječ je o takozvanom bivalentnom cjepivu protiv BA.1 varijante omikrona i protiv izvornog koronavirusa, prvi put otkrivenog u Kini.

Slika nije dostupna Nove preporuke Europske agencije, posebno se tiču starijih od 60 godina

EMA-inim odobrenjem dopušta se upotreba ovih prilagođenih cjepiva za osobe u dobi od 12 i više godina, a u sklopu cijepljenja tijekom jeseni i zime prioritet bi trebale imati osobe s najvećim rizikom od razvoja teških oblika bolesti.

U te skupine spadaju stariji od 60 godina, osobe oslabljenog imuniteta, one s već postojećim zdravstvenim problemima, štićenici i osoblje ustanova za dugotrajnu njegu, kao i trudnice, izvijestili su EMA i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom priopćenju.

Slika nije dostupna Nove podvarijante koronavirusa mogu izbjeći antitijela od cijepljenja i zaraze

Kandidati za docjepljivanje novim prilagođenim cjepivom su i zdravstveni radnici s obzirom na to da je kod većine prošlo prilično vremena otkad su primili zadnju dozu.

Premda izvorna cjepiva protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda, njihova je učinkovitost postupno opadala s razvojem virusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti