Stigli rezultati provedenog šestomjesečnog istraživanja četverodnevnog radnog tjedna i vrlo su jasni

Stigli su rezultati iz velikog istraživanja četverodnevnog radnog tjedna provedenog u Velikoj Britaniji, a odgovori zaposlenika ističu više razloga zašto bi to mogla biti bolja alternativa trenutnom radnom tjednu, a jedan od njih jest i bolji san.

Branimir Vorša | 22.02.2023. / 14:32

Djevojka gleda kroz prozor
Djevojka gleda kroz prozor (Foto: Getty Images)

U Velikoj Britaniji provedeno je ispitivanje četverodnevnog radnog tjedna, jedno od najvećih te vrste u svijetu, a u njemu je sudjelovala 61 tvrtka. Ispitivanje je organizirao i proveo 4 Day Week Global, u suradnji s istraživačkim timovima iz drugih institucija poput Boston Collegea i Sveučilišta Cambridge. Riječ je o ispitivanju koje je trajalo od lipnja do prosinca 2022. godine.

Slika nije dostupna Međunarodno testiranje četverodnevnog radnog tjedna daje pozitivne rezultate

Ukupno njih 56 (92 posto) reklo je da će nastaviti s četverodnevnim radnim tjednom nakon dovršetka ispitivanja. Osamnaest tvrtki potvrdilo je da će četverodnevni radni tjedan biti trajna politika.

Četrdeset posto od oko 2900 zaposlenika koji su sudjelovali u ispitivanju, reklo je da imaju manje problema sa spavanjem ili nesanicom, prema nalazima ispitivanja. Četrdeset pet posto nije primijetilo promjene u svom spavanju, a tek 15 posto ispitanika je prijavilo povećanje problema sa spavanjem.

U provedenom šestomjesečnom pilotu četverodnevnog radnog tjedna, 46 posto zaposlenika izjavilo je da osjeća manje umora nego inače, a 14 posto ih je reklo da osjeća više umora.

Dobro i za poslovanje

Tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju također su rekle da su vidjele koristi od četverodnevnog radnog tjedna, s povećanjem prihoda u prosjeku za 1,4 posto tijekom ispitivanja. U usporedbi s uobičajenim petodnevnim radnim tjednom, tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju zabilježile su povećanje prihoda u prosjeku za 35 posto, pokazali su rezultati.

Industrija marketinga i oglašavanja činila je najveći sektor tvrtki koje su sudjelovale u studiji, pri čemu su profesionalne usluge činile drugu najveću skupinu, a dobrotvorne i neprofitne organizacije treću po veličini. Šezdeset i dva posto zaposlenika u ispitivanju bile su žene, 37 posto muškarci, a 1 posto pripadalo je kategoriji "ostalo".

Tipkanje na pametnom telefonu, ilustracija Rad od kuće sve je promijenio: Zaposlenici masovno guglaju izgovore za izostanak s posla

Manje je zaposlenika izjavilo da su se osjećali prisiljenima napustiti posao tijekom istraživanja, a prema rezultatima broj odlazaka zaposlenika pao je za čak 57 posto. Petnaest posto zaposlenika koji su sudjelovali u ispitivanju reklo je da ih nikakva količina novca ne bi navela da prihvate petodnevni raspored tijekom četverodnevnog tjedna, pokazali su rezultati istraživanja.

Osim boljeg sna, zaposlenici koji su sudjelovali u istraživanju prijavili su i druge prednosti rada od 32 sata umjesto 40 za isti iznos plaće. Trideset i devet posto zaposlenika izjavilo je da osjećaju manje stresa, a 71 posto osjećalo je manji umor.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti