U Velikoj Britaniji provedeno je ispitivanje četverodnevnog radnog tjedna, jedno od najvećih te vrste u svijetu, a u njemu je sudjelovala 61 tvrtka. Ispitivanje je organizirao i proveo 4 Day Week Global, u suradnji s istraživačkim timovima iz drugih institucija poput Boston Collegea i Sveučilišta Cambridge. Riječ je o ispitivanju koje je trajalo od lipnja do prosinca 2022. godine.

Ured Međunarodno testiranje četverodnevnog radnog tjedna daje pozitivne rezultate

Ukupno njih 56 (92 posto) reklo je da će nastaviti s četverodnevnim radnim tjednom nakon dovršetka ispitivanja. Osamnaest tvrtki potvrdilo je da će četverodnevni radni tjedan biti trajna politika.

Četrdeset posto od oko 2900 zaposlenika koji su sudjelovali u ispitivanju, reklo je da imaju manje problema sa spavanjem ili nesanicom, prema nalazima ispitivanja. Četrdeset pet posto nije primijetilo promjene u svom spavanju, a tek 15 posto ispitanika je prijavilo povećanje problema sa spavanjem.

U provedenom šestomjesečnom pilotu četverodnevnog radnog tjedna, 46 posto zaposlenika izjavilo je da osjeća manje umora nego inače, a 14 posto ih je reklo da osjeća više umora.

Dobro i za poslovanje

Tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju također su rekle da su vidjele koristi od četverodnevnog radnog tjedna, s povećanjem prihoda u prosjeku za 1,4 posto tijekom ispitivanja. U usporedbi s uobičajenim petodnevnim radnim tjednom, tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju zabilježile su povećanje prihoda u prosjeku za 35 posto, pokazali su rezultati.

Industrija marketinga i oglašavanja činila je najveći sektor tvrtki koje su sudjelovale u studiji, pri čemu su profesionalne usluge činile drugu najveću skupinu, a dobrotvorne i neprofitne organizacije treću po veličini. Šezdeset i dva posto zaposlenika u ispitivanju bile su žene, 37 posto muškarci, a 1 posto pripadalo je kategoriji "ostalo".

Tipkanje na pametnom telefonu, ilustracija Rad od kuće sve je promijenio: Zaposlenici masovno guglaju izgovore za izostanak s posla

Manje je zaposlenika izjavilo da su se osjećali prisiljenima napustiti posao tijekom istraživanja, a prema rezultatima broj odlazaka zaposlenika pao je za čak 57 posto. Petnaest posto zaposlenika koji su sudjelovali u ispitivanju reklo je da ih nikakva količina novca ne bi navela da prihvate petodnevni raspored tijekom četverodnevnog tjedna, pokazali su rezultati istraživanja.

Osim boljeg sna, zaposlenici koji su sudjelovali u istraživanju prijavili su i druge prednosti rada od 32 sata umjesto 40 za isti iznos plaće. Trideset i devet posto zaposlenika izjavilo je da osjećaju manje stresa, a 71 posto osjećalo je manji umor.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju