Mnogi su toliko postali ovisni o pametnim telefonima da ne prođe niti deset minuta prije nego provjere ekran svog uređaja za novom porukom, mailom ili obavijesti. Uz takav fokus na telefone koji konstantno zvone, teško se koncentrirati na svakodnevicu, učenje ili posao. Neka su ranija istraživanja pokazala da se ljudi produktivniji ako telefoni nisu u njihovom vidokrugu jer manje razmišljanju o telefonima i sadržaju koji je na njima.

Slika nije dostupna Osjećate se izgubljeno i usamljeno bez pametnog telefona? Znanstvenici su otkrili zašto je to tako

Kako bi smanjili ovisnost o telefonima, odnosno kako bi manje razmišljali o obavijestima, ali i smanjili anksioznost koja često ide s tim, dio korisnika odluči u potpunosti utišati svoje telefone i posvetiti se obvezama bez distrakcija.

Nedavno provedeno istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Computers in Human Behaviour pokušalo je dati odgovor na pitanje hoćete li stišavanjem telefona smanjiti distrakcije i anksioznost ili ćete biti još više uključeni u sadržaj koji bi mogli propustiti dok ne skrolate ekranom. Istraživanje je provedeno na 138 korisnika iPhonea - 42 posto njih telefone je držalo na vibri, 8 posto ih je u potpunosti stišalo, dok su ostali ostavili telefon pojačan, a obavijesti uključenima. Rezultati su prilično zanimljivi.

Naime, upravo oni čiji su telefoni bili utišani puno su češće provjeravali telefone kako bi vidjeli jesu li dobili nove poruke ili obavijesti u odnosu na korisnike čiji su telefoni bili na vibri, odnosno koji su imali pojačane obavijesti. Također, ta je grupa korisnika više vremena provodila na društvenim mrežama u odnosu na ostale korisnike, a to se pogotovo odnosi na one koji imaju tzv. FOMO.

Ova kratica (fear of missing out) odnosi se na osobe koje su u strahu da ne bi nešto propustili, neku poruku, obavijest ili događaj te je oni koji pate od FOMO-a stišavanje obavijesti bilo naročito “psihološki uznemirujuće”. Znanstvenici kažu kako je prilično lako prepoznati osobe koje imaju FOMO jer je riječ o ljudima koji se posvete većem broju stvari u isto vrijeme, a niti jednu ne dovrše, a oni često izbjegavaju donošenje odluka jer se nadaju da bi se s vremenom nešto novo i zanimljivije moglo pojaviti.

Mentalno zdravlje, ilustracija WHO poziva na reviziju sustava zaštite mentalnog zdravlja

Na temelju rezultata dobivenih istraživanjem, znanstvenici osobama koje imaju problema s FOMO-om preporučuju da, umjesto da se obavijesti u potpunosti utišaju, radije uključe notifikacije, no samo za obavijesti bliskih prijatelja i obitelji kako ipak ne bi imali osjećaj da propuštaju informacije koje su im iznimno bitne.

Izvor: JPost
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju