Stiže električni automobil posebno namijenjen za europsko tržište, a kupce bi trebao privući prihvatljivom cijenom

“EV2 je iznimno jedinstven i važan automobil za europsko tržište. Imat će manje dimenzije i bit će napravljen u europskom stilu”, poručili su iz južnokorejske kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2023. / 12:41

Predstavljanje vozila na EV Dayu (Foto: Kia)

Popularnost električnih vozila sve je veća, no čini se kako mnogi ne žure s kupovinom automobila kojeg će pokretati struja, pri čemu su razlozi dobro poznati. Jedan od njih je cijena, a drugi je doseg, kao i nedovoljno rasprostranjena infrastruktura punionica te trajanje samog punjenja baterija.

Xpeng X6 Dogovoreno veliko partnerstvo: Novi brend električnih automobila kupce će privući prihvatljivom cijenom

Kako bi riješili barem jedan od tih problema, automobilske kompanije najavljuju razvoj jeftinijih električnih automobila. O takvom vozilu godinama govori Musk, a spomenuli su ga i iz Volkswagena, Stellantisa i drugih kompanija, pri čemu većina spominje cijenu od oko 25 tisuća dolara ili eura. Takva su vozila u razvoju i nadamo se kako će se što prije pojaviti u prodaji jer se za njima može očekivati velika potražnja.

Jedna od kompanija koja je najavila jeftiniji električni automobil je Kia. Prilikom predstavljanja novih modela električnih vozila na svom prvom “EV Dayu” u Seulu, najavili su predstavljanje modela EV2 koji možemo očekivati 2026. godine i čija bi cijena trebala iznositi oko 30 tisuća dolara. Izvršni direktor tvrtke Ho-Sung Song u razgovoru za Autocar naglasio je važnost pristupačnih električnih vozila za kompaniju, a pri tome je posebno spomenuo europsko tržište na kojem i dalje vlada potražnja za manjim električnim vozilima. A upravo bi Kia EV2 trebala biti takav kompaktni automobil manjih dimenzija koji bi na tržištu mogao konkurirati električnim vozilima poput Peugeota e-2008, električne Corse ili Mini Cooper Electrica. Song kaže kako za taj model imaju “vrlo konkretan plan” te da će se proizvoditi u tvornici u Slovačkoj: EV2 je iznimno jedinstven i važan automobil za europsko tržište. Imat će manje dimenzije i bit će napravljen u europskom stilu.

Njegovo ime sugerira kako to neće biti najmanji, a vjerojatno niti najjeftiniji električni automobil južnokorejske kompanije, a takav tip vozila možemo očekivati od modela EV1, koji za sada ne spominju iz Kije.

Xpeng X6 Dogovoreno veliko partnerstvo: Novi brend električnih automobila kupce će privući prihvatljivom cijenom

Iako neki detalji o modelu EV2 nisu poznati, kao što Kia nije prikazala njegov dizajn, trebao bi biti baziran na platformi E-GMP, što znači da možemo očekivati jedan ili, što je manje vjerojatno s obzirom na kompaktne dimenzije, dva motora. S obzirom na to da su iz Kije ranije najavili kako će svi modeli električnih vozila dobiti i GT verziju, u prodaji bi se trebala pojaviti i nabrijana verzija ovog kompaktnog vozila u kojoj će naglasak biti na performansama. Na danu posvećenom električnim vozilima Kia je prikazala svoju flotu budućnosti električnih vozila koje će predstaviti tijekom sljedeće tri godine, a uključuje modele EV3, EV4 i obiteljski SUV EV5.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti