Stiže OS X 10.9 s dodatnim funkcionalnostima no nema drastičnih promjena

Novi Appleov operativni sustav OS X uskoro bi mogao dobiti novu verziju 10.9 koja će donijeti mnogobrojna softverska poboljšanja fokusirana na samog korisnika.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.05.2013. / 08:41

Stiže OS X 10.9 s dodatnim funkcionalnostima no nema drastičnih promjena

Novi Appleov operativni sustav OS X uskoro bi mogao dobiti novu verziju 10.9 koja će donijeti mnogobrojna softverska poboljšanja fokusirana na samog korisnika.

OS X 10.9 sudeći prema zasad neslužbenim informacijama neće biti potpuno novog dizajna već će biti fokusiran na način kako sam operativni sustav funkcionira. Nekoliko novih značajka uključuju Finder, koji će od sada imati mogućnost pretrage po tagovima, dok će uz to stići i nova verzija Safarija koji će učitavati stranice brže i koji će biti efikasniji za korištenje.

Možda jedna stvar koja muči sve korisnike s dodatnim zaslonom je nemogućnost postavljanja dva različita ekrana ukoliko se aplikacija otvori u full screenu, dakle i taj problem očito će biti riješen novom verzijom softvera.

Također, Siri bi mogao postati dio novog OS X-a, no nije poznato hoće li se ugraditi djelomično ili u potpunosti, no očito je da se Apple poput Googlea — koji će integrirati Google Now u novi Chrome — razvija u tom smjeru.

Prema nekim izvorima Apple je već testirao novi način multi-taskinga za OS X koji funkcionira poput onog na iPhoneu gdje uz dva klka 'Home' gumba možete odabrali željenu aplikaciju koja radi u pozadini. Kako bi ubrzao cijeli sustav, Apple će navodno neke stvari preuzeti is iOS-a, primjerice pauziranje aktivnih aplikacija u pozadini kako bi dobili na brzini cijelog sustava, odnosno onih aplikacija koje se trenutno koriste i naravno produžili vijek trajanja baterije na laptopima, no ne zna se hoće li ova mogućnost stići već na 10.9 verziji.

I za kraj spomenimo samo da će vrlo vjerojatno sići i Xcode 5.0, no tek kasnije ove godine. Za one manje upoznate, Xcode je aplikacija koja omogućuje kreiranje aplikacija za Appleovu platformu.

S druge strane, iOS7 možemo očekivati već na WWDC, s obzirom da su ranije glasine govorile da je Apple prebacio tim developera s OS X 10.9 na mobilni operativni sustav, koji očito puno više znači Appleu. Sve u svemu, uskoro ćemo saznati više detalja.

Izvor: 9to5mac.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti