Što Apple treba naučiti od Microsofta?

Ljubitelji Apple-a i Microsofta definitivno nikada neće postati prijatelji, jer se od samog početka vode žestoke diskusije o tome koji je OS bolji.

Zimo Zimo Ahmet Hamzić | 30.05.2011. / 09:40

Što Apple treba naučiti od Microsofta?

Ljubitelji Apple-a i Microsofta definitivno nikada neće postati prijatelji, jer se od samog početka vode žestoke diskusije o tome koji je OS bolji.

Ali o jednoj činjenici, ne bi trebali voditi diskusije: Apple bi mogao biti teško pogođen od činjenice koju je Microsoft doživio prije mnogo godina. O čemu se radi ?

Korisnici MacOS-a su prethodnih dana masovno instalirali aplikacije o kojima smo pisali, za koje su smatrali da su sigurne - MacOS Defender, MacGuard i slično, no upravo to su bile razne malware aplikacije, koje su se pojavile po prvi put o ovoj formi.

Ekspanzija određene platforme, u ovom slučaju MacOS-a sa sobom donosi i povećani broj sigurnosnih prijetnji. Tvrtka koja planira širenje u prvi plan treba uvrstiti brzo i efikasno pronalaženje rješenja mogućih sigurnosnih problema.

To ne znači da treba dostaviti što brže neke zakrpe, ali je potrebno da pruži pomoć svim korisnicima koji su već zaraženi, te da blagovremeno obavijesti i one korisnike kod kojih računalni sistemi nisu zaraženi navedenim malware aplikacijama.

Ovo je isti scenarij s kojim se Microsoft susretao prije nekoliko godina, ranjivost operativnog sistema i glavnih proizvoda (Windows Media Player, Internet Explorer), te naivni korisnici dozvolili su napadačima instaliranje zlonamjernih programa. To je bio Windows. Sada je OS X.

Ukoliko zanemarimo vremensku razliku, situacija koja se upravo dešava je relativno slična situaciji koja se desila prije nekoliko godina: nesvjestan korisnik ili korisnik koji vjeruje u činjenicu da je njegov OS neranjiv, ne koristi dodatnu sigurnost (antivirus, firewall ili nešto treće).

Na taj način, vrlo je lako zaraziti sistem raznim zloćudnim programima, te tako i ugroziti sigurnost računara, ali i sigurnost vlastitih podataka koji se nalaze na istom.

Postavlja se pitanje: Tko je kriv? Apple ili Microsoft ? Naivni korisnici ? Obje strane su krive jer su uključene u proces i potrebno je osigruanje svih faktora bitnih za pozitivan završetak po korisniku. Microsoft je naučio lekciju, te je uspio stvoriti učinkovit sistem protiv zlonamjernih programa - sigurnosne zakrpe i ažuriranja su dostupna prvog utorka u mjesecu.

Windows posjeduje način za pronalaženje malware aplikacija, Internet Explorer također posjeduje nekoliko antimalware modova, uključujući i onu za datoteke koje se automatski pokreću nakon preuzimanja s net-a. Centar za sigurnost uvijek upozorava korisnika o potrebi instaliranja antivirusnih programa.

Apple trenutno ignorira tu situaciju u kojoj se nalazi, a tvrtka savjetuje korisnicima da su trebali instalirati sigurnosni mod prošle godine. Ne postoji OS koji je 100% siguran, no istina je da je Apple-ov sistem malo teže zaraziti, ali to nije pitanje “kako”, nego “kada” će postati meta velikog broja zaraznih programa.

Via geekwithlaptop.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti