Što astronauti rade u karanteni? Gledaju Igru prijestolja

Od 12. ožujka posada je bila zatvorena u centar za obuku u Zvjedanom gradu blizu Moskve. Nekako u to vrijeme počeli su prvi slučajevi zaraze koronavirusom u ruskoj prijestolnici, koja je glavno žarište epidemije u Rusiji.

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Letjelica Sojuz s dvojicom ruskih kozmonauta i jednim američkim astronautom pristala je u četvrtak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) ostavivši za sobom plavi planet zahvaćen pandemijom koronavirusa.

Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner te Amerikanac Chris Cassidy stigli su na ISS u 16,16 po srednjoeuropskom vremenu, nekih šest sati nakon lansiranja s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Odmah po ulasku u orbitu, posada je rekla da se "osjeća dobro", za televiziju američke svemirske agencije (NASA) koja je prenosila lansiranje.

Tročlana posada ostat će šest mjeseci na ISS-u, ali su neki uobičajeni rituali morali biti otkazani zbog koronavirusa.

Tako ni članovi obitelji ni novinari nisu smjeli prisustvovati tradicionalnoj konferenciji za medije prije lansiranja te je bila održana samo videokonferencija.

Chris Cassidy, 50-godišnji astronaut koji je krenuo u svoju treću misiju, priznao je da mu nedostaje taj ljudski kontakt, ali je dodao: "Razumijemo da je cijeli svijet pogođen istom krizom."

Kao i prije svake svemirske misije, trojica muškaraca morala su biti u karanteni koja je ovaj put počela ranije kako bi se izbjegla mogućnost da koronavirus prenesu sa sobom na ISS.

Od 12. ožujka posada je bila zatvorena u centar za obuku u Zvjezdanom Gradu blizu Moskve. Nekako u to vrijeme počeli su prvi slučajevi zaraze koronavirusom u ruskoj prijestolnici, koja je glavno žarište epidemije u Rusiji.

Današnje lansiranje bilo je prvo raketom Sojuz-2.1a jer je Roskosmos lani prekinuo uporabu starih raketa Sojuz-FG. Novi model koristio se za misije bez ljudske posade od 2004. godine.

Trojica novopridošlih astronauta pridružuju se ekipi koja već boravi na ISS-u, a čine je Oleg Skripočka, Andrew Morgan i Jessica Meir, koji bi se trebali na Zemlju vratiti 17. travnja.

Savjeti za izolaciju

Na ISS-u je uobičajeno šest osoba, ponekad više na prostoru od 388 prostornih metara, što znači da je svemirski laboratorij nešto veći od kuće sa šest soba, navodi NASA.

Budući da borave u prostoru iz kojega ne mogu izaći, nekoliko svemirskih veterana posljednjih tjedana dijelilo je stanovnicima na Zemlji savjete kako prebroditi izolaciju.

U članku u New York Timesu Scott Kelly iz NASA-e otkrio je da mu je u gotovo godinu dana provedenih u svemiru najviše nedostajala priroda, "zelenilo, miris svježe zemlje i sunčeva toplina na licu".

Preporučio je svima koji to mogu da izađu na svježi zrak, ali je također rekao da nema ničega lošeg u tome da se više vremena provede pred ekranom u doba izolacije.

Priznao je da je boraveći na ISS-u dvaput odgledao TV sagu Igre prijestolja te da je često s kolegama gledao filmove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti