Što je ClockworkMod i zašto mi treba na Android mobitelu?

Nakon kupnje, mobitel dolazi s ugrađenom opcijom za oporavak odnosno tzv. recovery. Ukratko, radi se o posebnoj particiji vašeg Android mobitela koja sadrži softver za oporavak oštećenog softvera, ali istovremeno nudi i par drugih mogućnosti poput instalacije službenih i potpisanih nadogradnji izdanih od strane proizvođača.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 25.08.2014. / 11:58

Što je ClockworkMod i zašto mi treba na Android mobitelu?

Nakon kupnje, mobitel dolazi s ugrađenom opcijom za oporavak odnosno tzv. recovery. Ukratko, radi se o posebnoj particiji vašeg Android mobitela koja sadrži softver za oporavak oštećenog softvera, ali istovremeno nudi i par drugih mogućnosti poput instalacije službenih i potpisanih nadogradnji izdanih od strane proizvođača. Stigao je KitKat za vaš mobitel? Nakon preuzimanja mobitel će se resetirati, a upravo tada će recovery dovršiti instalaciju.

Ući u ovaj način rada možemo dok je mobitel ugašen, kombinacijom tipki koju je odredio proizvođač (najčešće istovremeno držati tipku za uključivanje i tipku za povećavanje odnosno stišavanje zvuka), a potom nam se otvara prilično spartansko ali efikasno sučelje koje bi mogli usporediti s BIOS-om na računalu. Sada možemo popraviti oštećeni softver, ručno instalirati službenu nadogradnju softvera ili možda izbrisati sistemske datoteke koje nam uzrokuju nekakvu vrstu problema.

ClockworkMod Recovery

Međutim, koliko god da je koristan, ovaj način rada istovremeno je izrazito ograničen. Upravo iz ovog razloga pojavili su se alternativni sustavi, od kojih se najviše istaknuo ClockworkMod recovery, de facto standard kad su Android mobiteli u pitanju, a bez njega možete zaboraviti na bilo kakve naprednije radnje.

ClockworkMod zapravo je baziran na kôdu gore opisanog, običnog recoveryja, ali s hrpom dodatnih mogućnosti koje vam otvaraju mnoga do sada, skrivena vrata. Za početak, ClockworkMod sadrži izvrstan način izrade backup sustava; prođemo kroz svega nekoliko stavki u izborniku, pričekamo minut ili dva, a preslika trenutnog stanja na mobitelu spremi se na memorijsku karticu. Nekoliko mjeseci poslije, mobitel je skroz usporio, aplikacije se ruše ili odbijaju pokrenuti te općenito, sustav je postao gotovo neupotrebljiv. Nema problema, samo ćemo ući u ClockworkMod i vratiti sve na prijašnje stanje, upravo kako je bilo onog dana kad smo izradili dotični backup.

Velike mogućnosti

Daleko od toga da je Backup jedina bitna stavka, zapravo, mogli bismo reći tek nužna i sporedna. Ulaskom u ovaj način rada otvorili smo Pandorinu kutiju te dobili puni pristup mobitelu, uključujući niže funkcije uređaja. Možemo formatirati željene particije, brisati nakupljeni cache, rootati mobitel, kalibrirati bateriju te instalirati alternativne ROM-ove poput CyanogenMod-a i drugih. Sve je toliko jednostavno da ne trebate biti previše tehnički potkovani, sve dok slijedite prave upute, ali isto tako, ne trebate ulaziti u sekcije o kojima ne znate ništa - u suprotnom bi mogli napraviti nepotrebnu štetu, pa čak i u potpunosti onesposobiti mobitel (tzv. brickanje). 

ClockworkMod recovery

Kao što je spomenuto, u ClockworkMod ulazi se istovremenim držanjem pritisnute tipke za uključivanje uređaja i tipke za povećanje glasnoće. Kod većine uređaja, nakon što mobitel dva put zavibrira, znači da je željeni način rada omogućen. Nakon što ste unutra, za kretanje kroz izbornik koristite tipke za glasnoću, dok vam tipka za uključivanje uređaja služi kao potvrda odnosno enter. Izlazi se jednostavnim odlaskom na reboot što će resetirati vaš mobitel i prebaciti ga na normalni način rada.

Danas mnogi strepe oko instalacije alternativnih ROM-ova, što je šteta jer su isti najčešće mnogo brži i optimiziraniji od onih što nam pripremi proizvođač (starija verzija Androida, posebno, natrpano sučelje, nepotrebne aplikacije što samo usporavaju mobitel, bilo od proizvođača ili od operatera, zatim preveliko zauzeće memorije i dr.). Srećom, uz ClockworkMod instalacija alternativnog ROM-a svodi se na izvršavanje tek par stavki, uz naravno, prethodno preuzimanje istog s interneta i kopiranje na memorijsku karticu mobitela te bootanje u ovaj način rada. Zapravo, ovo posljednje čak i nije obavezno, jer nakon instalacije imate opciju rada iz posebne aplikacije za Android, dok je mobitel u normalnom načinu rada. Savršena stvar za one koji se boje biti u "BIOS načinu" te žele sve odraditi tapkanjem po zaslonu (napomena, da bi aplikacija funkcionirala, morate prethodno imati instaliran ClockworkMod).

ClockworkMod recovery

Ako nešto i pođe krivo, sjetite se samo da imate spremljen backup, a sustav uvijek možemo vratiti na prijašnje vrijednosti.

Zaključak

Vjerujem da ste uvidjeli prednosti koje nam pruža ClockworkMod - Android mobitelu daje jednu posve novu dimenziju i gotovo neograničene mogućnosti, dok istovremeno ne zahtijeva nikakvo specijalno znanje o mobitelima. Prije nego što se upustite u bilo kakve radnje, napomenuti treba da se u nekih trgovina, instalacijom ovog, alternativnog načina oporavka, gubi garancija na uređaj, stoga se obavezno propitajte kod prodavača.

Kako instalirati ClockworkMod?

Kako instalirati ClockworkMod recovery na Android mobitel? Ovu temu za sada preskačemo, možda jedan drugi put, iako smo sigurni da će nestrpljivi među vama sigurno pronaći potrebne informacije putem web tražilica. Postupak se može razlikovati ovisno od modela do modela, tako da u tražilicu svakako uključite i točan naziv svog mobitela. Trebat će vam otključan bootloader, ADB (Android Debug Bridge) i Fastboot alati za komunikaciju mobitela s računalom. Izvjesna doza rizika svakako postoji, stoga vam preporučujemo da instalaciju obavi netko iskusniji, a poslije toga ste sigurni sa ClockworkModom.

U komentarima javite imate li instaliran ClockworkMod ili neki drugi sustav za oporavak, te kako ste zadovoljni istim. Također, ako imate nekakvih pitanja, rado ćemo odgovoriti.

Foto: techdraginfo.blogspot.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti