Što može poći po zlu? Neke policijske izvještaje piše - umjetna inteligencija

Iako se ova tehnologija do sada pokazala iznimno uspješnom i pouzdanom, njeno korištenje ne prolazi bez kritika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2024. / 10:52

Policija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Gotovo da i nema industrije, organizacije ili servisa u kojem se danas ne koristi umjetna inteligencija. Prednosti ove tehnologije otkrila je i američka policija kojoj generativna umjetna inteligencija pomaže u pisanju izvještaja nakon izlaska na teren i intervencija.

Policija je ovu tehnologiju počela koristiti nakon što su prošle godine počeli koristiti novi alat Draft One koji je razvila kompanija Axon, dobavljač policijske opreme. Draft One koristi Microsoftovu Azure OpenAI platformu za prepisivanje audiozapisa s kamera koje policajci nose tijekom intervencija i zatim generira nacrte teksta ili cijeli izvještaj, a kako bi AI bila objektivna i što točnija, ti su izvještaju bazirani isključivo na temelju sadržaja s tih kamera, kako bi izbjegli nekakva nagađanja ili uljepšavanja situacije.

Umjetna inteligencija, ilustracija MIT-eva baza otkriva više od 700 načina na koje vam umjetna inteligencija može uništiti život

Nakon što AI napiše izvještaj, njega službenici moraju pročitati i potvrditi te, ako je potrebno, i dodatno urediti. U svakom takvom izvještaju potrebno je naglasiti kako je u njegovom pisanju korištena ova tehnologija. Također, kako bi se izbjegle tzv. halucinacije, odnosno izmišljanje kojem je ponekad AI sklona, iz Axona kažu kako su prilagodili algoritam na kojem je prioritet stavljen na činjenice.

Kao i u slučaju brojnih drugih sličnih alata, Draft One napravljen je kako bi policajcima značajno povećao učinkovitost, odnosno smanjio rad s papirologijom tako da mogu imati više vremena za policijski posao i rad na terenu. U prosjeku, uz pomoć AI alata za pisanje izvještaja može se uštedjeti od pola sata pa do čak 45 minuta. Pored toga, kako tvrde službenici koji rade s ovim alatom, Draft One ne izmišlja, već piše točne i odlično strukturirane rečenice te ponekad čak prepoznaje određene detalje koje niti sami policajci ne bi primjetili u snimkama s kamera koje nose na odorama.

Draft One ne koristi se jednako u svim saveznim državama i policijskim postajama. U nekim postajama koristi se samo za pisanje izvještaja o manjim prekršajima koji ne uključuju nasilje i uhićenja, dok se u drugim policijskim postajama AI koristi čak i u velikim slučajevima. U budućnosti možemo očekivati kako će se korištenje umjetne inteligencije u pisanju izvještaja proširiti na brojne druge postaje diljem SAD-a, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se AI koristiti i u nekim drugim slučajevima.

Slika katastrofe, ilustracija Novinari su recenzirali novi Googleov telefon i prilično su šokirani: "Na*ebali smo... Nitko nije spreman za ovo”

Iako se ova tehnologija do sada pokazala iznimno uspješnom i pouzdanom, njeno korištenje ne prolazi bez kritika. Problem su ranije spomenute halucinacije, odnosno potencijalno izmišljanje informacija te mogućnost umjetne inteligencije da mijenja kritične dokumente važne za procese i suđenja. Također, kritičari korištenja ove tehnologije u policiji smatraju kako bi se policajci mogli previše osloniti na AI te biti površni prema svojim zadacima pisanja i provjeravanja izvještaja.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti