Što nas to očekuje u 2018.?

Stručnjaci IEEE-CS-a sastavili su listu 9 tehnoloških trendova koji će u 2018. godini postati uobičajeni.

Martina Čizmić | 17.12.2017. / 08:35

Tehnologija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Kraj godine tradicionalno je rezerviran za pregled najvažnijih događanja u tekućoj i predviđanja što nas to čeka u nadolazećoj godini. Jedno od najiščekivanijih “predviđanja” dolazi od stručnjaka iz IEEE Computer Society.

Predviđanja IEEE-CS temelje se na dubokoj analizi koju provodi tim tehnoloških stručnjaka, a koji identificiraju top tehnologije koje imaju potencijal iznenaditi u 2018. godini, istaknuo je Jean-Luc Gaudiot, predsjednik IEEE-CS-a.

Tako tehnološki stručnjaci predviđaju kako ćemo se u 2018. godini pozabaviti velikom dilemom - hoće li strojno učenje i umjetna inteligencija zavladati i na drugim područjima, ali i što će se događati s virtualnim valutama.

No, kako je veoma teško ocijeniti što će točno obilježiti sljedeću godinu u tehnologiji, stručnjaci IEEE-CS-a sastavili su listu 9 tehnoloških trendova koji će u 2018. godini postati uobičajeni.

Strojno učenje odnosno duboko učenje već je napravilo velike korake naprijed u 2017. godini. Ne samo u obliku chatbotova u centrima za korisničku podršku, već i u tražilicama koje sad s većom preciznošću mogu prepoznati video, audio i fotografije.

Virtualne valute poput bitcoina, ethereuma i litecoina već su dobro poznate, a stručnjaci vjeruju kako bi u 2018. mogli ući i u redovitiju upotrebu. No, osim što unose novosti na financijskom tržištu, tehnologije koje se razvijaju u pozadini virtualnih valuta mogle bi potaknuti daljnji razvoj kibernetičke sigurnosti, pohrane podataka, računarstva u oblaku i Internet of Things.

Jedna od takvih tehnologija je i blockchain koji je svoju primjenu našao i na drugim područjima, daleko od virtualnih valuta. Upravo bi 2018. godina trebala donijeti sve više proizvoda temeljenih na blockchain tehnologiji, ali i njenu širu upotrebu u drugim industrijama.

Industrijski IoT i strojno učenje trebali bi u 2018. doživjeti procvat. Sve više industrija oslanja se na uređaje koji su međusobno povezani i komuniciraju putem interneta. Automatizacija proizvodnje uvelike je ubrzala proizvodni proces, a u budućnosti će to biti još vidljivije.

Iako su roboti prisutni u industriji već godinama, još nisu pronašli svoje mjesto u široj primjeni. No, u posljednjih nekoliko godina povećala se potražnja za “kućnim” robotima, kao i njihovim sofisticiranijim verzijama izrađenima za vojsku i industriju. U 2018. mogli bismo vidjeti veću uporabu robota u medicini, medicinskoj njezi i drugim medicinskim granama.

Autonomna vozila više nisu neka novina, no teško da ćemo u skorije vrijeme gledati autonomna vozila na našim cestama. Brojne prepreke - kako one sigurnosne, tako i regulatorne, ograničavaju daljnji razvoj takvog načina transporta. Stručnjaci iz IEEE-CS-a smatraju kako će se proizvođači automobila više fokusirati na asistirani transport (onaj koji uključuje pomoć pri parkiranju, video prepoznavanje prepreka i upozorenja na nepoznate predmete ispred vozila), a autonomna vozila će morati pričekati još malo.

Virtualna i proširena stvarnost već su pronašle svoje mjesto u industriji videoigara i taj bi se trend trebao nastaviti i u 2018. Uvođenje modernih korisničkih sučelja u obliku 3D projekcija i prepoznavanje pokreta omogućit će još bolje prihvaćanje i korištenje ove tehnologije, ali i pokrenuti pitanje privatnosti i kibernetičke sigurnosti, o čemu također treba voditi računa.

Privatnost, sigurnost i odgovornost nisu nužno vezani samo uz tehnologiju, ali uz razvoj strojnog učenja robotike, primjenu umjetne inteligencije i autonomna vozila, društvo bi trebalo razmisliti na koji će način regulirati te aspekte vezano uz tehnologiju. Donošenje određenih etičkih i sigurnosnih pravila uvelike bi pomoglo daljnjem razvoju tehnologije, ali i umirilo skeptike.

Kibernetičku sigurnost i umjetnu inteligenciju već smo spominjali, ali ovoga puta to je u kontekstu zajedničke borbe protiv kibernetičkog kriminala. Hakerski napadi i alati postaju sve sofisticiraniji i ljudima je jednostavno potrebna pomoć kako bi se mogli obraniti. Očekuje se da će ljudi i dalje voditi glavnu riječ jer ni umjetna inteligencija nije imuna na hakerske napade, ali bi mogla pomoći u predviđanju gdje će se napadi dogoditi i kako se zaštititi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti