Što s bitcoinima nakon smrti?

Ne, ne mislimo na "smrt" bitcoina, već rudara i vlasnika.

Martina Čizmić | 13.02.2018. / 17:48

Bitcoin (Foto:Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Ako je nešto virtualno, može li se to nasljeđivati nakon nečije smrti? Upitate li obitelj Matthewa Moodya iz Kalifornije, može.

Naime, Matthew je bio jedan od ranih rudara kriptovaluta, točnije bitcoina. Onda kad za rudarenje nije trebala posebna oprema, desetak grafičkih kartica i vlastita elektrana u podrumu.

No Matthew je poginuo prije pet godina, a iza sebe je ostavio i izrudarene bitcoine. Kako je vrijednost bitcoina rasla, tako je i njegova obitelj poželjela preuzeti te bitcoine.

Mogu li se bitcoini nasljeđivati?

Matthewov otac Michael Moody pokušao je utvrditi koliko je bitcoina njegov sin ostavio iza sebe, ali bez ključa kojim bi pristupio virtualnom novčaniku to se čini kao nemoguća misija.

Problem je i što ne postoji nikakvo pravilo koje bi reguliralo što se događa s bitcoinom (ili kojom drugom virtualnom valutom) nakon smrti vlasnika.

Za razliku od njih, do klasičnog novca pohranjenog u banci moguće je doći i nakon smrti vlasnika ako dokažete da ste nasljednik.

U slučaju bitcoina nema nekog centraliziranog tijela (što je glavna prednost, ali i mana kriptovaluta) koje bi rješavalo takve probleme, a ni klasična pravna tijela zapravo ne znaju što bi i kako riješili ovaj problem.

To će biti jedno od pitanja kojima će se morati pozabaviti zakonodavci ako žele u budućnosti regulirati kriptovalute i njihovo korištenje.

Postoji način, ali...

Kako takvi bitcoini, koji ostanu nakon smrti vlasnika, ne bi završili kao milijuni prije njih na koje su vlasnici zaboravili (ili ih bacili na smetlište), burze koje se bave trgovinom kriptovalutama razmišljaju o uvođenju sigurnosnih mehanizama koji bi bili aktivirani nakon smrti vlasnika računa, a koji bi istovremeno omogućili nasljednicima da dođu do tih kriptovaluta.

CoinBase je tako osnovao svojevrsnu skrbničku službu koja čuva korisnikove privatne ključeve. Iste one bez kojih je nemoguće pristupiti korisničkom računu, odnosno novčaniku. Ako se vlasniku nešto dogodi, CoinBase od nasljednika traži dokaz o smrti i nasljeđivanju kako bi nasljednicima mogao prebaciti sredstva.

No korisnici su ti koji će, na kraju, morati voditi računa i uvrstiti nasljeđivanje kriptovaluta u svoje oporuke. Ili barem obavijestiti članove obitelji da posjeduju kriptovalutu i gdje je pohranjena.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti