Što se događa s magnetskim poljem Zemlje? Magnetski Sjeverni pol ubrzano se kreće prema Sibiru

Znanstvenici moraju ažurirati Svjetski magnetski model na kojem se temelje navigacijski sustavi, a jedan od razloga je brzo kretanje Sjevernog magnetskog pola prema Sibiru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.01.2019. / 16:42

Kompas (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Svjetski magnetski model osnova je moderne navigacije na kojoj su bazirane Googleove karte koje svakodnevno koristimo u pametnim telefonima, ali koji koriste i sustavi koji upravljaju brodovima pa je jasno koliko je njegova preciznost bitna. O preciznosti modela brinu se znanstvenici koji su 2015. godine objavili posljednju verziju modela, a sljedeću su planirali za 2020. godinu, no zbog velikih i neočekivanih promjena i brzog kretanja magnetskog polja, ubrzano su razvija novi model kojeg očekujemo već tijekom ovog mjeseca.

Nešto se čudno događa, komentirali su ove promjene u Natureu zbog kojih se Zemljin magnetski Sjeverni pol sada brže udaljava od Kanade i kreće prema Sibiru. Brzina kretanje magnetskog Sjevernog pola danas je puno veća u odnosu na brzinu kojom se kretao sredinom prošlog stoljeća (15 kilometara godišnje) i iznosi 55 kilometara godišnje, a znanstvenici vjeruju da je razlog povećanja brzine u pomicanju tekućeg željeza ispod Kanade.

No ovo nije jedini razlog zbog kojeg znanstvenici moraju što prije promijeniti magnetski model - naime, samo godinu dana nakon što je postavljen posljednji globalni magnetski model, došlo je do ubrzanja pomicanja magnetskog polja ispod Južne Amerike, što su zabilježili i sateliti Europske svemirske agencije koji su pratili te promjene.

Kada su znanstvenici iz SAD-a i Edinburgha početkom 2018. provjeravali posljednji model, uvidjeli su da je toliko neprecizan da bi mogao probiti granicu prihvatljive pogreške u navigaciji. "Našli smo se u zanimljivoj situaciji. Što se događa?", komentirao je Arnaud Chulliat, stručnjak za geomagnetizam za sveučilišta u Coloradu.

Kako bi popravili globalni magnetski model, znanstvenici trebaju iskoristiti podatke dobivene tijekom posljednje tri godine, uključujući i promjene iz 2016., a novi bi model trebao ostati precizan do sljedeće godine i redovnog ažuriranja.

Što se magnetskog Sjevernog pola tiče, stručnjak za geomagnetizam sa Sveučilišta u Leedsu Phil Livermore rekao je kako se čini da na njegovu lokaciju utječu dva velika magnetska polja, jedno ispod Kanade i jedno ispod Sibira, a trenutačno "u ovom natjecanju pobjeđuje sibirsko polje".

Izvor: Nature

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti