Što znamo, a što ne znamo o Pfizerovu cjepivu protiv koronavirusa

Nije vjerojatno da jedna doza cjepiva protiv koronavirusa može primatelja učiniti imunim za cijeli život.

Hina | 11.11.2020. / 07:39

12.08.2020.
Cjepivo, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Odobrenje cjepiva protiv koronavirusa nadohvat je ruke, međutim i dalje postoje neodgovorena pitanja.

UČINKOVITOST: Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech tvrde da je njihovo eksperimentalno cjepivo 90 posto učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom. Međutim, ovo je samo početna prosudba. Podaci o učinkovitosti unutar određenih demografskih grupa još nisu dostupni.

Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charite kaže da razina učinkovitosti za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama nije još uvijek ustanovljena. Tvrdnja o 90-postotnoj učinkovitosti tek treba biti objavljena u medicinskom časopisu, kaže Sander. Ako se tvrdnja dokaže, to će biti neobično visok postotak učinkovitosti, dodaje.

Slika nije dostupna Stručnjak koji je radio na oksfordskom cjepivu otkrio kad bi se život mogao vratiti u normalu: "Prvi sam koji to kažem, ali smjelo to kažem"

DOSTUPNOST: Europska komisija mjesecima je pregovarala s Pfizerom i BioNTechom kako bi cjepivo dobile članice unije čim ono postane dostupno. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da je Berlin zatražio oko 100 milijuna doza cjepiva. Članice Europske unije dobit će doze prema broju svoga stanovništva.

DISTRIBUCIJA: Tko će prvi dobiti dozu cjepiva? Starije osobe osobito one s akutnim bolestima te zdravstveni radnici imat će prioritet pri raspodjeli cjepiva. Ljudi koji rade poslove nužne za funkcioniranje društva, uključujući i vladine djelatnike, policajce, vatrogasce i nastavnike, također će imati prednost.

Slika nije dostupna Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV objasnio kako funkcionira novo cjepivo protiv koronavirusa

PRAKTIČNA PRIMJENA: Prema Spahnu, cijepljenje će se odvijati u centrima određenima za to, koji će u idućih 10 dana biti postavljeni u Njemačkoj. Mobilni medicinski timovi također će provoditi cijepljenje. Promet i skladištenje cjepiva mogli bi biti izazovni s obzirom na činjenicu da se cjepivo mora držati na -70 Celzijevih stupnjeva.

TRAJANJE IMUNITETA: Nije vjerojatno da jedna doza cjepiva protiv koronavirusa može primatelja učiniti imunim za cijeli život. Stručnjaci kažu da će se cijepljenje morati ponavljati, slično kao za gripu. Veliko je neodgovoreno pitanje može li netko tko je imuniziran cjepivom i dalje prenositi virus na druge. To bi moglo predstavljati veliki problem u slučaju zdravstvenih radnika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti