Stone: Sloboda govora je ljudsko pravo

S obzirom na stanje koje se odvija u Egiptu, a gdje su veliku važnost odigrale društvene mreže poput Facebooka i Twittera, oglasili su se i predstavncii tih kompanija.

Zimo Zimo Zimo | 29.01.2011. / 13:00

Stone: Sloboda govora je ljudsko pravo

Vezano uz stanje koje se odvija u Egiptu, a gdje su veliku važnost odigrale društvene mreže poput Facebooka i Twittera, oglasili su se i predstavncii tih kompanija.

Biz Stone, suosnivač Twittera u svom postu na blogu istaknuo je kako je sloboda izražavanja ljudsko pravo, što se odnosilo na nedostupnost interneta i usluga mobitela u Egiptu.

'Naš cilj je instantno povezati ljude gdje god se nalazili sa sadržajem koji je značajan za njih. Kako bi se to dogodilo, sloboda izražavanja je bitna stvar.', istaknuo je to Stone u svom postu.

Kako bi ukinuli alat protestanata koji žele svrgnuti predsjednika Hosnija Mubaraka, egipatska vlada je u utorak blokirala društvene mreže Facebook i Twitter. U petak, vlada Mubaraka prekinula je i dostupnost interneta za cijelu državu, dok je sam Mubarak najavio masovne otkaze u uredu vlade, te uvođenje novih reforma, kao i njegov ostanak.

Twitter je bio blokiran i u Tunisu tjekom četvortjednih protesta koji su doveli do rušenja vlasti.

'Neki tweetevi mogu olakšati pozitivne promjene u problematičnim zemljama, neki tweetevi nas nasmiju, neki nas potaknu na razmišljanje, neki stvarno izazivaju bijes u većini korisnika', istkanuo je Stone te dodao 'otvorena razmjena informacija može imati pozitivan globalan utjecaj. To je i praktično i etičko uvjerenje.'

'Društveni mediji nemaju kapaciteta svaki dan pregledavati preko 100 milijuna tweeteva koji se objavljuju na Twitteru.' istaknuo je Stone kao praktični, dok za etičku perspektivu navodi kako se gotovo sve zemlje u svijetu slažu s time da je sloboda izražavanja ljudsko pravo, te kako ista sa sobom nosi odgovorosti i ima svoje granice.

Sličnog je mišljenja i glasnogovornik Facebooka Andrew Noyes koji kaže kako internet omogućuje ljudima povezivanje, učenje i dijeljenje diljem svijeta. 'Svijet bez interneta je nezamisliv. Iako se sukobi u Egiptu odnose na njihove građane i njihovu vladu, ograničavanje interneta je od važnosti za globalnu zajednicu.', ističe Andrew, 'Važno je komunicirati i trgovati. Nitko ne bi smio onemogućiti pristup internetu.'

Koje je vaše mišljenje o nedostupnosti interneta i mobilnih komunikacije u Egiptu? Jel to dobar ili loš potez njihove vlade?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti