Stotinu vozača pratilo upute na Googleovim kartama i završilo u blatu

Nakon prometne nesreće na cesti za zračnu luku u Denveru stotinjak vozača potražilo je alternativni pravac prema aerodromu oslonivši se na najbržu rutu koju im je ponudio Google.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2019. / 15:01

GPS (Foto: Getty images)

Papirnate karte odavno su postale prošlost te danas pri svakom planiranju putovanja ili pri snalaženju u novim gradovima gotovo uvijek koristimo GPS. Dok dio ljudi koristi posebne uređaje za navigaciju, većina koristi ono što im je najdostupnije na mobilnim uređajima, a to su Googleove karte. No kako smo to mogli vidjeti u više slučajeva, navigacija nije savršena te ponekad praćenje uputa na ekranu telefona ili GPS uređaja vozače može odvesti na pogrešan put.

GPS, ilustracija Prijeti li nam raspad GPS sustava zbog greške u konstrukciji?

Kakve probleme može uzrokovati navigacija, saznali su vozači u Denveru koji su nakon prometne nesreće na cesti prema aerodromu potražili zaobilazni put s kojim bi mogli izbjeći čekanje i gužve i što prije stići do zrakoplovne luke. Rješenje su potražili od Googlea i njegovih karata te ih je aplikacija uputila na alternativni pravac kojim je put do aerodroma čak još brži u odnosu na uobičajenu rutu. Stotinjak vozača krenulo je tim pravcem, no pokazalo se kako je riječ o zemljanom putu koji se nakon običnih kiša pretvorio u blatnu kaljužu. Automobili su počeli proklizavati, a neki su se ukopali u blatu, zbog čega se stvorila velika kolona vozila koja su zapela na ovoj blatnoj cesti te dio njih više nije mogao ni naprijed ni natrag.

Zemljino magnetsko polje (Foto: Getty Images) Zemljin sjeverni magnetski pol miče se brže od predviđenog i utječe na sve nas

Vozači s automobilima s pogonom na sva četiri kotača imali su više sreće pa su se ipak uspjeli probiti kroz blato i nakon dosta vremena izaći na cestu prema zračnoj luci u Denveru. Nakon što su se informacije o stotinu automobila koji su se zaglavili u blatu prateći Googleove karte raširile mrežom, reagirali su i iz Googlea s klasičnim pojašnjenjem da korisnicima uvijek pokušavaju omogućiti najbolje iskustvo, odnosno upute o najboljim pravcima kretanja, no zbog nepredviđenih okolnosti poput npr. lošeg vremena, nekada može doći do problema na tim pravcima.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti