Zemljin sjeverni magnetski pol miče se brže od predviđenog i utječe na sve nas

Proteklih nekoliko godina znanstvenici bilježe neobično velike pomake magnetskog pola, a to bi se moglo odraziti na naš svakodnevni život.

Martina Čizmić | 08.02.2019. / 08:47

Zemljino magnetsko polje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Zemljin sjeverni magnetski pol nije konkretno mjesto, već se svake godine pomakne prema sjeveru za otprilike 50 kilometara.

No proteklih nekoliko godina znanstvenici bilježe neobično velike pomake magnetskog pola, što bi se moglo odraziti na naš svakodnevni život.

Posljednjih godina, za razliku od geografskog Sjevernog pola, koji se ne miče, sjeverni magnetski pol "prošetao" se Kanadom i krenuo prema Sibiru.

Zbog promjena u sjevernom magnetskom polju svakih pet godina Britanski geološki institut i Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA) izdaju "korigiranu" mapu Zemljina magnetskog polja. Po toj se mapi onda i korigiraju podaci u navigacijama diljem svijeta. Sljedeća korekcija predviđena je za 2020., ali sjeverni magnetski pol imao je drugačije planove.

Naime, zbog velikih promjena morali su se požuriti s korekcijama kako bi svi koji koriste kompase ili navigacijske sustave poput zrakoplova, brodova, podmornica, ali i automobila, planinara ili izletnika mogli sigurno koristiti različite sustave navigacije.

Za korisnike u Zagrebu, New Yorku ili Pekingu te promjene možda i nisu toliko drastične, no korisnici bliže sjeveru mogli su primijetiti promjene i netočnosti u navigaciji. S novom, korigiranom mapom najsretniji su u američkoj vojsci, koja je i zatražila raniju korekciju kako bi mogla biti sigurna da njihovi zrakoplovi, brodovi i podmornice točno znaju gdje su.

Izvor: BusinessInsider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti