Strah od ruskih hakera: Na sastancima britanske vlade zabranjeno koristiti Appleov sat

Na sastancima britanske vlade, osim pametnih telefona, zabranjeno je i korištenje Appleovog sata zbog straha od hakerskih napada

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2016. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su Amerikanci optužili ruske hakere za napade s kojima žele utjecati na skorašnje predsjedničke izbore u toj zemlji, strah od ruskih hakera proširio se i na Veliku Britaniju. Naime, Theresa May zabranila je nošenje Appleovih pametnih satova na sastancima vlade i ministarstava – na takve je sastanke već nekoliko godina zabranjeno nositi pametne telefone, a ministri i članovi kabineta sada više neće moći nositi niti Appleov smartwatch. Neimenovani izvor iz vlade novinarima je rekao kako su razlog nove zabrane upravo ruski hakeri koji u posljednje vrijeme 'pokušavaju sve hakirati' te May smatra kako je zabrana telefona i satova najučinkovitiji način zaštite od špijuniranja.

'Hakerske aktivnosti nisu nikakva novost za Moskvu te su Rusi već koristili slične taktike i tehnike diljem Europe i Euroazije kako bi, npr. 'utjecali na javno mišljenje', komentirali su iz Ministarstva domovinske sigurnosti posljednje informacije vezane uz ruske hakerske aktivnosti. Mišljenja o zabrani korištenja Appleovog sata su različita – dok neki podržavaju ovaj potez i, iako do sada Apple Watch nije bio hakiran, podsjećaju kako je operativni sustav na kojem je baziran (iOS) već bio meta napada i uvijek postoji mogućnost hakerskih napada na sat koji bi omogućili prisluškivanje i špijuniranje, na Gizmodu kažu kako je ovo samo još jedan od primjera paranoje britanske vlade. Što se Rusa tiče, njihova je vlada više puta odbacila američke optužbe o hakerskim napadima na SAD, ali i na druge države.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti