Stravičan broj stradalih civila u ruskom napadu na Dnjipro potvrdilo bolnu činjenicu: Ukrajina nema adekvatnu obranu protiv ruskih Kh-22 raketa

"Čak ni najsuvremeniji sustavi protuzračne obrane koje imamo, primjrice S-300 koji radi u toj regiji, ne mogu oboriti projektil Kh-22", priznao je ukrajinski dužnosnik.

Branimir Vorša | 17.01.2023. / 15:39

Stambena zgrada uništena u ruskom raketnom napadu na Dnjipro
Stambena zgrada uništena u ruskom raketnom napadu na Dnjipro (Foto: Afp)

Pad ruskog krstarećeg prijektila na stambenu zgradu u Dnjipru u subotu, kao posljedica ruskog raketnog napada na taj grad, nije bio samo jedan od dosad najsmrtonosnijih po ukrajinsko civilno stanovništvo, već je istaknuo i nešto što Ukrajina ističe kao svoju slabost, a to je neadekvatna protuzračna obrana za takvu vrstu ruskih napada.

Ukrajina tvrdi da njihova trenuntna protuzračna obrana ne može uništiti ruske nadzvučne krstareće rakete Kh-22, koje potječu još iz sovjetske ere. Tragedija raketnog napada u Dnjipru samo je još jedan razlog zbog kojeg Ukrajina treba naprednije sustave protuzračne obrane, poput Patriota PAC-3 i Aster SAMP/T, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Nemoguća misija

Osim napada na kritičnu infrastrukturu, Vidimo da je još jedna meta bila stambena zgrada u Dnjipru, koju je pogodio projektil Kh-22. Naglašavam da je nemoguće oboriti projektile Kh-22 sredstvima koja imamo u našem arsenalu, rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Juri Ignat novinarima tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak, o napadu koji je izazvalo je bijes, ne samo u Ukrjaaini, nego i u svijetu.

Razlog zašto Ukrajina ne može oboriti rusku krstareću raketu Kh-22, objasnio je Ignat, jest njezina brzina. Ta masivna krstareća rketa duga je preko 11 metara i ima krila delta oblika, a u NATO-u je nazivaju AS-4 Kitchen. Njezina brzina krstarenja jest triput brža od brzine zvuka, a u terminalnoj fazi leta postiže brzinu i preko 4 maha (četiri puta brže od brzine zvuka).

Što je Kh-22?

Riječ je o primarno protubrodskoj krstarećoj raketi, odnosno takozvanom ubojici nosača zrakoplova. Sekundarna primjena te krstareće rakete jest protiv visokoprioritetnih statičnih ciljeva na kopnu.

Tijekom Hladnog rata, Kh-22 je prvenstveno bio naoružan nuklearnom bojnom glavom, iako je na raspolaganju bilo i alternativno konvencionalno visokoeksplozivno punjenje. Njegova ograničena točnost u primjeni napada na kopnene ciljeve značila je da je projektil nosio nuklearnu bojevu glavu za tu svrhu, koja bi se koristila protiv ciljeva velikih područja poput aerodroma ili luka.

Postoji i moderniji nasljednik te supersonične krstareće rakete, koji je nazvan Kh-32 i koji ima veći domet te jači pogonski motor, no postojeća zaliha ruskih Kh-22 vjerojatno je dodatno modificirana za konvencionalnu ulogu u napadima na kopnene ciljeve.

Modificirana ruska bomba FOTO Rusi modificiraju bombe da imaju veći domet, a njihovi piloti veću sigurnost od ubojite ukrajinske protuzračne obrane?

Ipak, Kh-22 su na mkoncu vrlo zastarjela oružja koja se koriste jednako kao i teroristička oružja za postizanje bilo kakvih visoko specifičnih taktičkih ciljeva, piše portal The War Zone.

210 ispaljenih, 210 pogodaka

Rusi su vć i ranije upotrijebili Kh-22 protiv Ukrajine, prvi put u svibnju 2022. godine. U srpnju je tom raketom uništen trgovački centar, uz velike civilne žrtve.

Ukrajina se dosad nije uspjela obraniti od Kh-22, kojeg iz zraka lansiraju bombardeir Tu-22M3 Backfire-C, naglasio je Ignat. Čak ni najsuvremeniji sustavi protuzračne obrane koje imamo, primjrice S-300 koji radi u toj regiji, ne mogu oboriti projektil Kh-22, priznao je ukrajinski dužnosnik.

Rusi su dosad ispalili oko 210 Kh-22 projektila na Ukrajinu, a nijednu nije uništila ukrajinska protuzračna obrana, rekao je Ignat. Prijašnja izvješća o tome da ih je ukrajinska protuzračna obrana srušila, dodao je, bila su pogrešna. Neki od njih, rekao je, jednostavno su promašili mete i navedeni su kao uništeni.

Arestovićev strašni gaf

Izvješća na koja se poziva Ignat, zapravo se odnose na izjavu sad već bivšeg savjetnika ukrajinskog predsjednika, Aleksija Arestoviča, koji je rekao da je projektil koji je pao na stambenu zgradu u Dnjipru i uništio je, zapravo presrela ukrajinska protuzračna obrana. Arestovič je zbog velikog pritiska javnosti podnio je ostavku i ispričao se obiteljima žrtava.

Vladimir Putin Putin se u srijedu obraća javnosti o "specijalnoj vojnoj operaciji"? Procurilo o čemu bi moglo biti riječ, Peskov sve zanijekao

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u međuvremenu je zanijekao da je Rusija ciljano pogodila tu stambenu zgradu.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti