FOTO Rusi modificiraju bombe da imaju veći domet, a njihovi piloti veću sigurnost od ubojite ukrajinske protuzračne obrane?

Ako je vjerovati objavi jednog proruskog Telegram kanala i raspravi na internetu koja je uslijedila, Rusi modificiraju dio svojih bombi tako da imaju veći domet i da njihovi piloti ostanu na sigurnijoj udaljenosti od ukrajinske protuzračne obrane.

Branimir Vorša | 05.01.2023. / 15:29

Modificirana ruska bomba
Modificirana ruska bomba (Foto: Telegram/@fighterbomber)

Internetom kruži fotografija modificirane ruske bombe FAB-500M-62 montirane na ruski ratni zrakoplov Su-34 Fullback. Osim što modifikacija izgleda tek na nešto boljoj razini od kućne radinosti, već se raspravlja o tome kakve mogućnosti pruža običnim ruskim bombama.

Riječ je o dodatku koji se pričvršćuje na tijelo bombe i koji ima iskačuća krila, kako bi se povećao domet navedene bombe. Iako nema jasnih naznaka da je modificirana bomba sad navođena, komplet montiranih krila ipak bi mogao omogućiti da se ona koristi protiv ciljnih područja na većim udaljenostima, istovremeno omogućujući ruskim pilotima sigurniju udaljenost od neprijateljske protuzračne obrane.

Mihail Kalašnjikov i njegove puške Bitka kalaša: Je li AK-47 bolji od AK-74 i koje su njihove najveće razlike?

Sve krenulo s jednog kanala na Telegramu

Fotografija koja kruži internetom dolazi kao takva i bez detalja u smislu opisa, a prvo se pojavila na proruskom Telegram kanalu Fighterbomber. Isto tako nije poznato i kad je fotografija napravljena.

Osim iskačućih krila, dodatak ispod bombe ima i stražnje horizontalne stabilizatore, a ako je suditi po viđenom na fotografiji, sama bomba nije modificirana, tako da je i dalje riječ o oružju teškom 500 kilograma.

Konstrukcija dodatka ispod bombe FAB-500M-62 izgleda dosta grubo, a portal The War Zone ističe da bi to mogao biti znak dizajna usmjerenog na brzu, jeftinu proizvodnju ili čak na lokaliziraniju modifikaciju, na razini vojne jedinice. Isto tako, mogla bi biti riječ o potpuno eksperimentalnom "dokazu koncepta" u njegovom najsirovijem obliku, dodaje isti portal.

Ruski t-90 tenk Njemačka kupuje neobične replike ruskih tenkova kako bi se pripremila za borbu s pravim ruskim oklopom

Usporedbe s američkim pametnim bombama

Internetom kruže i usporedbe te modificirane ruske bombe s američkim precizno navođenim bombama Joint Direct Attack Munition (JDAM), koje će dobiti i ukrajinska vojska i za koje su dostupne slične modifikacije s rasklopnim krilima. Tako modificirani JDAM može pogoditi cilj na udaljenosti i do 65 kilometara.

Na, kako je već istaknuto, ništa ne sugerira da je modifikacija takva da bombi omogućuje precizno navođenje.

Izostanak ruske uporabe navođenih bombi u Ukrajini

Slika nije dostupna Predviđanje Amerikanaca: Rusija će prije ostati bez šahovskih poteza, nego što će njihov jeftini i čudesni Šah-mat ikad poletjeti

Ruska uporaba navođenih bombi u Ukrajini bila je relativno ograničena u usporedbi s onim što bi se moglo očekivati u sukobu takvih razmjera. Državni arsenal precizno navođenih bombi, kao što su laserski navođene KAB-1500LG ili elektrooptički navođene UPAB-1500, viđen je još manje u dosadašnjem tijeku rata u Ukrajini.

S druge strane, već se mjesecima nagađa da bi ruske zalihe određenih vrsta preciznih raketa koje se lansiraju iz zraka, posebno dalekometnih krstarećih projektila za napad ciljeva na tlu, mogle biti pri kraju, no pravih i konkretnih dokaza za to nema.

Bez obzira na sve, čak bi i ovakva nenavođena bomba s kompletom krila ruskim pilotima omogućila provođenje operacija na sigurnijoj distanci i to po relativno niskoj cijeni. Pod tom distancom se najviše misli na protuzračnu obranu kratkog dometa.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti