Predviđanje Amerikanaca: Rusija će prije ostati bez šahovskih poteza, nego što će njihov jeftini i čudesni Šah-mat ikad poletjeti

Zamjenik ruskog ministra industrije i trgovine rekao novinarima da se prvi let najavljenog Suhoja Su-75 vjerojatno neće dogoditi prije ljeta 2023. godine. Američki analitičari dovode u pitanje hoće li on uopće poletjeti.

Branimir Vorša | 18.08.2022. / 17:12

Otkako je predstavljen prije godinu dana, bilo je mnogo nagađanja o tome kada će Suhoj Su-75 "Šah-mat" (Checkmate), cijenom povoljni nevidljivi lovac pete generacije, izvesti svoj debitantski let. Svatko tko se kladio da će to biti ovog ljeta, ili čak i do kraja tekuće godine, očito je imao previsoka očekivanja.

U utorak je zamjenik ministra Ruske Federacije Denis Manturov rekao novinarima da se prvi let vjerojatno neće dogoditi prije ljeta 2023. godine.

Promjene su napravljene u dizajnu, čime je ispravljeno vrijeme prvog leta. Ali istovremeno, načelo modularnosti i suvremene digitalne tehnologije omogućile su da se te promjene izvrše u najkraćem mogućem roku, a već 2024. godine planiramo započeti testove letenja, objasnio je Manturov.

Slika nije dostupna "Lovac" je postao još opasniji i još skrovitiji: Rusi predstavili modificirani Suhoj S-70 Okhotnik

U vremenu koje je proteklo od predstavljanja projekta na MAKS-u 2021. dobili smo povratne informacije od potencijalnih kupaca. Također je obavljen rad na optimizaciji troškova i analizi pojedinačnih tehničkih rješenja, što je omogućilo značajno povećanje konkurentnosti, komercijalne atraktivnosti i smanjenje tehničkih rizika u stvaranju domaćeg borbenog zrakoplova s jednim motorom, dodao je ruski dužnosnik.

Manturov nije rekao hoće li te "promjene dizajna" utjecati na rokove proizvodnje mlažnjaka, koji je ranije trebao početi sredinom 2027. Međutim, kao i kod gotovo svega što se proizvodi u Rusiji, obično postoje kašnjenja. Bilo bi apsolutno čudo da Šah-mat povuče bilo kakve stvarne poteze prije kraja desetljeća.

Povoljan borbeni zrakoplov?

Su-75 je razvijen kao jeftini zrakoplov pete generacije za inozemno tržište. Rusija je naveliko reklamirala njegovu snagu motora, ističući da će cijena tog zrakoplova imati cijenu između svega 25 do 30 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Rusi najavili i bespilotnu verziju najnovijeg borbenog zrakoplova 5. generacije: "Profesionalcu ne treba čekić, već skalpel"

S obzirom na globalne ekonomske sankcije nametnute Rusiji, otkako je pokrenula svoju ničim izazvanu i neopravdanu invaziju na Ukrajinu, malo je vjerojatno da će Moskva uopće moći serijski proizvesti Šah-mat u značajnom broju, a ostaje nejasno hoće li ijedna nacija biti voljna kupiti taj zrakoplov. Jedan od čimbenika koji bi mogao igrati ulogu bio bi hoće li Moskva biti u mogućnosti isporučiti dijelove za držanje zrakoplova u funkciji.

Tu je i problem ukaljanog uspjeha ruske vojne opreme zbog neuspjeha u invaziji Ukrajine, jer navodno napredni zrakoplovi Kremlja nisu uspjeli postići zračnu nadmoć.

Posljednje razmatranje je može li se Su-75 Šah-mat doista opisati kao lovac pete generacije. Temelji se na Suhoju Su-57, koji bi mnogi analitičari definirali kao zrakoplov četvrte "plus" generacije (ili 4,5 generacije) u smislu performansi.

Ujedinjena zrakoplovna korporacija, podružnica Rosteca, službeno je predstavila Checkmate na zračnom sajmu MAKS-2021 izvan Moskve u srpnju 2021.godine. Razvijen je iz Suhoijevog programa lakih taktičkih zrakoplova (LTS), a navodno koristi naprednu tehnologiju uključujući otvorenu arhitekturu za ispunjavanje zahtjeva kupaca i jedinstvenu tehnologiju umjetne inteligencije.

Slika nije dostupna Službeno predstavljen pravi ruski odgovor na američki F-35, Suhoj pretencioznog naziva – Šah-mat

Lovac navodno koristi stealth tehnologiju, dok je opremljen unutarnjim pretincem za streljivo zrak-zrak i zrak-zemlja. Navodno je sposoban ciljati i uništiti do šest ciljeva istovremeno, ali to još uvijek nije dokazano.

Vjeruje se da će Šah-mat pokretati dugo očekivani ruski motor Izdeliye 30 i može se pohvaliti modernim staklenim kokpitom sa sličnim rasporedom kao i ruski lovac pete generacije Su-57. Mogao bi imati najveću brzinu od 1,8 maha s borbenim dometom od 3000 kilometara. Čak i ako je tome vjerovati, bio bi manje sposoban od Lockheed Martinovog F-22 Raptora ili F-35 Lightninga II.

Naravno, prvo treba stvarno i poletjeti prije nego što možemo u potpunosti potvrditi njegove sposobnosti (ili nedostatak istih), ali vjerojatno će Rusiji ponestati šahovskih pokreta prije nego što se to ikada dogodi, piše u analizi za portal 19fortyfive.com Peter Suciu.

Izvor: 19fortyfive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti