Službeno predstavljen pravi ruski odgovor na američki F-35, Suhoj pretencioznog naziva – Šah-mat

Rusija je u utorak na MAKS-u, godišnjoj izložbi aviona u Moskvi, predstavila prototip svog novog borbenog aviona Suhoj pete generacije, za koji je najavljeno da će prvi put poletjeti 2023., a prva bi serija trebala biti proizvedena 2026. godine.

Hina | 21.07.2021. / 09:13

Ratni avion, koji je dobio naziv Šah-mat, vjerojatno će postati rival američkom "nevidljivom" lovcu F-35, rekao je Oleg Pantelejev, šef analitičke službe agencije Aviaport.

Očekuje se da će novi ruski borbeni avion prvi put poletjeti 2023. godine, a prva serija trebala bi biti proizvedena 2026., rečeno je na predstavljanju, kako prenosi agencija Interfax.

Iz Rosteca, ruskog državnog zrakoplovnog i obrambenog konglomerata, poručili su da će avion biti teško detektirati i da će imati niske operativne troškove.

U kratkom promotivnom videu sudjelovali su piloti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine, pa se pretpostavlja da Moskva svoj novi avion namjerava predstaviti i na inozemnim tržištima.

Posljednjih je godina Rusija uspješno proizvela prototipove novih sustava naoružanja, no čini se da je imala određene probleme u nastojanju da počne sa serijskom proizvodnjom, kako piše Reuters.

Otkako je Vladimir Putin na vlasti, zemlja izdvaja golema sredstva za vojno zrakoplovstvo i naoružanje, i u okviru vlastitih oružanih snaga, ali i u nastojanju da poveća prihode od izvoza oružja. Novo rusko oružje velikim se dijelom temelji na sovjetskoj tehnologiji iz doba hladnog rata.

Rusija već ima borbene avione četvrte generacije – Sukhoi Su-27 teške kategorije i Mikoyan MiG-29 lakše kategorije. Kako je naveo Pantelejev, iz skupine aviona teške kategorije Rusija za sada ima samo jedan takav primjer pete generacije, Su-57, koji nema svoj ekvivalent u lakoj kategoriji.

Borbeni avioni lake kategorije puno su traženiji nego avioni teške kategorije, jeftiniji su i prikladniji za države koje nemaju velike teritorije, rekao je Pantelejev za Reuters.

Rusija je svoj "nevidljivi" borbeni avion Suhoj Su-57 predstavila na MAKS-u 2011. godine

Vlasnik kompanije koja proizvodi zrakoplove Suhoj, a koja datira još iz sovjetske ere, jest United Aircraft Corporation, dio konglomerata Rostec.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti