Stres i "izgaranje" na poslu: Tamne strane rada u Silicijskoj dolini

Istraživanje koje je provela kompanija Blind pokazalo je kako više od polovice zaposlenih u 30 najvećih tehnoloških kompanija u SAD-u ima problema sa stresom i izgaranjem na poslu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.06.2018. / 08:21

Stres (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Veliki pritisak i prevelika očekivanja, stres, brojni prekovremeni sati i radni vikendi, konstantna povezanost zbog koje ljudi posao nose kući i nemaju odmor od posla niti u slobodne sate i tijekom vikenda i praznika, odnosno izgaranje na poslu problemi su se s kojim se muči veliki broj zaposlenika u brojnim kompanijama. Ovakvo izgaranje ipak je najprisutnije u tehnološkim kompanijama čiji su zaposlenici pod konstantnim pritiskom i stresom, a prema informacijama prikupljenim preko aplikacije Blind, ovakvih problema ima više od polovice zaposlenih u IT sektoru.

Blind je aplikacija preko koje zaposlenici mogu anonimno komunicirati o poslu i žaliti se na probleme koji ih muče na radnom mjestu, a nedavno su proveli istraživanje na 11 tisuća zaposlenika 30 velikih IT kompanija, koje je pokazalo da čak 58 posto zaposlenika ima problema s izgaranjem na poslu.

Ovo istraživanje nije išlo ni u kakvu dubinu i detalje te je postavljeno samo jedno i jednostavno pitanje – "Patite li u ovom trenutku od izgaranja na poslu?" te se čini kako je najgora situacija, odnosno najveći pritisak na zaposlenicima kompanije Credit Karma, čijih je više od 70 posto zaposlenika odgovorilo potvrdno na ovo pitanje.

Stres na poslu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Iz ove kompanije kažu kako njihova interna istraživanja pokazuju potpuno drugačiju sliku te više od 90 posto zaposlenika, kada je u pitanju opterećenje na poslu, smatra da je ono u skladu s očekivanjima ili čak bolje od toga.

Nakon Credit Karme na drugom mjestu ove ne baš pozitivne liste za poslodavce nalazi se popularni videogaming servis Twitch (68 posto), zatim slijede Nvidia (65,38 posto) i Expedia (65 posto), dok je peto mjesto sa skoro 64 posto zauzeo Oath, kompanija koja je vlasnik Yahooa.

Od ostalih popularnijih tehnoloških kompanija treba još spomenuti Snapchat koji se nalazi na 8. mjestu (60 posto zaposlenika ima problema s izgaranjem na radnom mjestu), Amazon je na 11. mjestu (nešto manje od 60 posto), Microsoft je na 15. mjestu (57,61 posto), 16. je Apple (57,46 posto), na 22. mjestu slijedi Google (23,8 posto) te na 27. Facebook u kojem nešto manje od polovice zaposlenih ima ovih problema.

Treba spomenuti kako su, prema redovnim godišnjim istraživanjima Glassdoora, neke od ovih kompanija među najboljim poslodavcima, odnosno najboljim kompanijama za rad – npr. prošle godine Facebook je zauzeo prvo mjesto na ovoj listi, Google je bio peti, a Nvidia je zauzela 24. mjesto itd.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti