Strpite se još malo: Android 12 službeno dolazi početkom listopada?

Developeri koji su očekivali da će Google nastaviti tradiciju s objavom nove verzije operativnog sustava u rujnu, ostali su iznenađeni kad ih je umjesto konačne verzije, dočekala nova, peta beta.

Martina Čizmić | 14.09.2021. / 11:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova inačica Googleovog operativnog sustava Android, željno se očekuje diljem svijeta. Nakon što su sredinom svibnja 2021. predstavili prvu beta verziju, developeri su mogli krenuti s prilagođavanjem aplikacija nadolazećem operativnom sustavu. No, problem je što zapravo ne znaju kad bi taj operativni sustav mogao ugledati svjetlo dana i kad bi proizvođači pametnih uređaja mogli krenuti s ažuriranjem svojih uređaja.

Slika nije dostupna Pritisak na proizvođače telefona: Traži se sedam godina sigurnosnih nadogradnji i dostupnost rezervnih dijelova

Naime, prethodne su verzije Androida (10 i 11) izašle u rujnu - 2019. odnosno 2020. godine, ali iz Googlea za sad šute o tome kad bi službeno svjetlo dana mogao ugledati Android 12.

Developeri koji su očekivali da će Google nastaviti tradiciju s objavom nove verzije operativnog sustava u rujnu, ostali su iznenađeni kad ih je umjesto konačne verzije, dočekala nova, peta beta.

No, čini se kako je službena verzija Android 12 ipak na vidiku. Prema internim dokumentima do kojih je došao portal XDA Developer, u Googleu navodno ciljaju s objavom početkom listopada. Točnije, 4. listopada.

Slika nije dostupna Instalirali ste igru na vaš pametni telefon? Možda ste upravo otvorili vrata dijeljenju vlastitih podataka - doznajte što trebate blokirati

Slika nije dostupna Želite biti sigurni da nitko neće znati što pregledavate na internetu? Google ima dobru vijest za vas

Međutim, postoji kvaka. Datum koji se spominje u tim dokumentima odnosi se na izvorni kod Android Open Source Project (AOSP), odnosno otvorenog koda Androida. Ali do sad je obično istog danas bio lansiran i developerski izvorni kod i Pixel, pa se možemo nadati da će tako biti i ove godine.

Iako za kašnjenje nema nekog službenog objašnjenja, poznato je da bi Android 12 trebao biti kompleksniji i veći operativni sustav od prethodnih. Među ostalima, trebao bi donijeti novo korisničko sučelje za korisnike Pixela, ali i GKI odnosno Generic Kernel Image, koji bi trebao ujediniti različite Android Linux kernele na različitim uređajima. Spominju se i novi sustav zaštite privatnosti korisnika, optimizacija performansi i puno promjena koje prosječni korisnici neće vidjeti, ali će osjetiti u korištenju.

Izvor: XDA Developers

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti