Prije dva tjedna WhatsApp je zaustavio prosljeđivanje poruka između individualnih korisnika više od pet puta uzastopno te objavu istih na više od jedne grupe u danom trenutku.

Sad su se pohvalili rezultatima takvih mjera. Tvrde da je broj proslijeđenih poruka koje šire dezinformacije smanjen za čak 70 posto. No stručnjaci su skeptični o učinkovitosti takvog ograničavanja slanja poruka i tvrde da ima još posla u borbi protiv širenja dezinformacija.

WhatsApp je predan učiniti svoj dio u borbi protiv viralnih poruka, rekao je glasnogovornik te društvene platforme. Ova promjena pomaže u zadržavanju WhatsAppa mjestom za osobne i privatne razgovore, dodao je.

Upravo je WhatsApp dosad bio ključan za širenje lažnih informacija o novom koronavirusu tijekom pandemije. Povezani prijatelji i rodbina koristili su privatne grupe kako bi prosljeđivali sumnjive liste medicinskih savjeta i špekulacija o planovima pojedinih svjetskih vlasti, pod izlikom za slučaj da se to pokaže nužno.

Za razliku od Facebooka, Twittera ili YouTubea, WhatsApp je teže nadzirati. Korisnici sami moraju prijaviti poruke sumnjiva sadržaja.

Podatak o 70 posto, čini se, samo prikriva brojna pitanja o temi za koju su i najmanje sitnice bitne. Kako se provode ta mjerenja?, kaže Imran Ahmed, šef britanskog Centra za borbu protiv širenja digitalne mržnje i dodaje: U vremenima kad se ljudi ne mogu naći licem u lice, kriza dezinformacija isključivo se hrani putem društvenih medija

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju