Stručnjaci u Opatiji raspravljaju o uvođenju 5G mreža i boljem obrazovanju

Na MIPRO-u će se raspravljati o jednoj od tehnološki najaktualnijih tema – uvođenju 5G mreža.

Martina Čizmić | 21.05.2018. / 11:18

5G tehnologija donosi i do 1000 puta veću brzinu od 4G mreža

Od 21. do 25. svibnja poslovni ljudi, ICT stručnjaci te profesionalci različitih ICT struka i profila iz 45 zemalja sa svih kontinenata boraviti će u Opatiji na skupu MIPRO. Uz pregršt zanimljivih predavanja i predstavljanja znanstvenih i stručnih ICT radova, održat će se i nekoliko zanimljivih okruglih stolova. 

Tako Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u sklopu ovogodišnjeg MIPRO-a, 22. svibnja 2018., održat će okrugli stol na temu "Uvođenje 5G mreža u RH".

Jedna od tehnološki najaktualnijih tema trenutno je 5G, odnosno nova generacija mreža pokretnih komunikacija koja se ubrzano razvija i za čije se uvođenje priprema i Republika Hrvatska. 5G neće biti samo nastavak postojećih tehnologija, nego će predstavljati novu platformu koja će donijeti napredni širokopojasni pristup, masovnu inteligentnu komunikaciju stroja sa strojem bez ljudskog nadzora te vrlo pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom).

Očekuje se da će 5G transformirati način komunikacije i omogućiti sveobuhvatne nove aplikacije i poslovne modele. Uz suradnju svih zainteresiranih strana (operatori, proizvođači, lokalna zajednica) 5G će stvoriti preduvjete za daljnji razvoj gospodarstva te dobrobit za društvo u cjelini. HAKOM organizira okrugli stol upravo kako bi potaknuo ovu suradnju i približio 5G lokalnoj zajednici.

Središnja tema MIPRO-a ove je godine "Dan gospodarstvenika" koji se održava u srijedu 23. svibnja., a u sklopu kojeg će se održati panel-rasprava "Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo" na kojoj sudjeluju: Davor Majetić (Hrvatska udruga poslodavaca),Tome Antičić (MZOS), Marko Pavić (MRMS), Bernard Gršić (Središnji državni ured za razvoj digitalnoga društva), Darinko Bago (Končar), Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla) i Boris Drilo (Hrvatski Telekom).

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti