Stručnjaci upozoravaju: Trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije prepun je zastarjele tehnologije koja se više ne koristi

Primjerice, navodi se korištenje 1024-bitne RSA enkripcije i SHA-1 hashing algoritma, koji su zastarjeli i više se ne koriste.

Martina Čizmić | 29.12.2020. / 15:04

Brexit (Foto: Getty Images)

 Dogovaranje svih ugovora između EU i Velike Britanije trajalo je više od četiri godine. No, kad je objavljen pokazao je da dokument dulji od 1200 stranica ima i neke dijelove koji ne spadaju u 21. stoljeće.

Tako se u dijelu koji se odnosi na trgovinski sporazum, spominje tehnologija enkripcije podataka. No, tehnologija koja se spominje prilično je stara, više se ne koristi i izuzetno je ranjiva na hakerske napade.

Primjerice, navodi se korištenje 1024-bitne RSA enkripcije i SHA-1 hashing algoritma, koji su zastarjeli i više se ne koriste, a aktualni su bili prije više od jednog desetljeća.

 

 

 

 

Među ostalim, piše i da će se koristiti "moderni e-mail softver paketi uključuju Outlook, Mozilla Mail te Netscape Communicator 4.x". Ovaj potonji posljednji put je bio ažuriran 1997. godine i više ne koristi.

Zbog toga stručnjaci za računalnu sigurnost vjeruju kako je netko od birokrata samo kopirao dijelove iz starih dokumenata, bez imalo razmišljanja o tome što ti stručni izrazi znače i kako će se to odraziti na budućnost.

Inače, sporazum između EU i Velike Britanije o Brexitu dogovoren je na Badnjak, 24. 12. 2020., nakon čega je ekspresno odobren od strane članica EU, a očekuje se da će britanski parlament napraviti isto prije kraja ove godine kako bi od 1. 2. i službeno Velika Britanija izašla iz EU.

Izvor: BBC

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti