Stručnjak za umjetnu inteligenciju smatra da na AI ne treba gledati kao na alat, već kao na digitalnu vrstu

Mustafa Suleyman jedan je od osnivača DeepMinda, a sada predvodi Microsoftov odjel za razvoj umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2024. / 11:30

Mustafa Suleyman (Foto: Afp)

Mustafu Suleyman smatra se jednim od najutjecajnijih osoba na području razvoja umjetne inteligencije. On je jedan od osnivača DeepMinda, AI kompanije koju je 2014. godine preuzeo Google te je dugo godina imao jednu od vodećih uloga u kompaniji. Prije nekoliko godina ipak je napustio Google i osnovao novu AI kompaniju (Inflection AI) da bi nedavno pronašao novi posao te je zadužen za vođenje novoosnovanog Microsoftova odjela za umjetnu inteligenciju Microsoft AI.

Mustafa Suleyman "Mislim da to u potpunosti mijenja ekonomiju": Do kraja desetljeća AI bi mogao pokretati vlastite tvrtke

S obzirom na to da je jedan od najvećih stručnjaka na ovom polju, uvijek je zanimljivo čuti njegova razmišljanja o potencijalu i razvoju umjetne inteligencije, a među inim, o tome je govorio tijekom nedavne konferencije TED.

Prema Suleymanu, AI je novi oblik digitalne vrste i predstavlja posljednji val “stvaranja”, odnosno razvoja života na zemlje. To je najbrži takav val koji bi mogao imati najveće posljedice u povijesti, no kakve će biti te posljedice, tek će nam vrijeme pokazati i možemo se samo nadati kako će pozitivne nadmašiti negativne: Kako bi obuzdali takav val i stavili ljudsko djelovanje u njegov centar te kako bi ublažili njegove neizbježne neželjene posljedice koje će se vjerojatno pojaviti, trebamo početi razmišljati o njima kao o novim digitalnim vrstama.

Danas se za umjetnu inteligenciju najčešće koriste termini poput alata, no Suleyman smatra kako se taj termin ne opisuje njene sposobnosti, zbog čega on govori o digitalnoj vrsti oko koje treba prioritet staviti na sigurnost kako bi omogućili da ona uvijek služi čovječanstvu.

A opisao je i način na koji bi AI mogla služiti čovječanstvu na pozitivan način i zaista nam omogućiti veliki razvoj i napredak. Prema njemu, jedan od potencijalnih scenarija budućnosti jest da će sve - od ljudi pa do biznisa i vlada, biti predstavljeno kroz interaktivne osobe odnosno, osobnu umjetnu inteligenciju, kako ju je nazvao. Ta bi AI trebala imati “beskrajno znanje” te bi trebala davati točne i pouzdane informacije. Ako umjetna inteligencija ispuni samo dio tog potencijala u rješavanju nekih velikih problema čovječanstva - od edukacije, zdravstva pa do klimatskih promjena, Suleyman kaže da nas čeka najproduktivnije desetljeće u ljudskoj povijesti.

Robot Novi val AI-a: Budućnost donosi umjetnu inteligenciju sličnu onoj iz SF filmova

Usprkos čestom pesimizmu oko AI-a, on kaže kako je dobra vijest da, od AI booma koji je nastao predstavljanjem ChatGPT-a, nisu zabilježeni neki značajni negativni događaji vezani uz ovu tehnologiju, što ne znači da se stvari ne bi mogle promijeniti tijekom sljedećeg desetljeća. Zbog toga o takvim opasnostima umjetne inteligencije, pogotovo prije nego se pojave autonomni AI modeli, što očekuje kroz pet do deset godina, treba razgovarati već danas.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti