Microsoft povukao veliki potez koji dovoljno govori o njihovim ambicijama na tržištu

Microsoft želi dominirati na tržištu umjetne inteligencije te su povukli još jedan potez u tom smjeru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2024. / 09:45

Mustafa Suleyman (Foto: Afp)

Kakve su Microsoftove ambicije oko umjetne inteligencije najbolje pokazuje novi potez koji je povukao izvršni direktor tvrtke Satya Nadella, a to je dovođenje Mustafe Suleymana. Riječ je o jednoj od najpoznatijih osoba na AI tržištu i suosnivaču DeepMinda, kompanije koju je Google preuzeo još prije deset godina i koja je postala glavni istraživački odjel za umjetnu inteligenciju unutar Alphabeta.

Microsoft i GPT tehnologija Ogorčenje u Microsoftu: Svojim zaposlenicima daju otkaze i zamrzavaju plaće, a namjeravali su zaposliti stotine ljudi iz OpenAI-a

Suleyman je s vremenom ipak napustio kompaniju 2022. te je s Karénom Simonyanom osnovao novi startup Inflection AI. Obojica sada prelaze u Microsoft (kao i još neki zaposlenici Inflectiona) te će Suleyman biti prvi čovjek novoosnovanog odjela Microsoft AI za razvoj umjetne inteligencije. Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg kaosa u OpenAI-u, Nadella je pozvao Sama Altmana u Microsoft, no kako se on vratio na svoju poziciju, CEO tvrtke pronašao je zamjenu u Mustafi Suleymanu.

Microsoft AI radit će na Copilotu, koji je dio Windowsa, Binga i drugih Microsoftovih proizvoda, a taj odjel uključivat će i istraživanje i razvoj potrošačkih uređaja baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Znam Mustafu nekoliko godina i uvijek sam mu se divio kao osnivaču DeepMinda i Inflectiona te kao vizionaru, stvaratelju proizvoda i pionirskih timova koji idu za hrabrim misijama, napisao je Nadella u službenoj Microsoftovoj objavi nakon što im se Suleyman pridružio u kompaniji.

S obzirom na to da je proteklu godinu i pol na tehnološkom tržištu obilježila umjetna inteligencija, njen napredak, implementacija u proizvode te masovna potražnja za AI rješenjima, jasno je kako je upravo ova tehnologija u fokusu svim kompanijama koje žele ostati konkurentne. U petu brzinu s razvojem ubacio je čak i Apple, a prema nedavnom izvještaju, kako bi korisnicima mogli pružiti što bolje iskustvo počeli su pregovarati s velikim rivalom Googleom o korištenju njihova Geminija u svojim telefonima.

Mustafa Suleyman "Mislim da to u potpunosti mijenja ekonomiju": Do kraja desetljeća AI bi mogao pokretati vlastite tvrtke

Što se tiče Inflection AI-a, usprkos činjenici da su kompaniju napustili suosnivači i dio zaposlenika, oni nastavljaju sa zacrtanim planovima i već su pronašli novog izvršnog direktora (Sean White iz Mozille), iako je jasno kako će njihova realizacija sada biti puno teža. Inflection AI je prošle godine prikupio 1,3 milijardi dolara te kompanija radi na vlastitom AI chatbotu nazvanom Pi koji će konkurirati ChatGPT-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti