Hrvatska automobilska industrija nije toliko razvijena ili poznata kao neke druge, ali to ne znači da ne postoji i da joj ne trebaju kvalitetni mladi stručnjaci. 

Stoga su na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. prvi put izveli kolegij AUTOSAR (Automotive Open Systems Architecture), koji je pohađalo dvadesetak studenata FER-a. Ovo je prvi kolegij o tom temeljnom automobilskom standardu održan na FER-u te je u potpunosti odrađen u suradnji s GlobalLogicom. Cilj kolegija bio je da studenti nauče temeljne vještine za rad sa specifičnim softverskim alatima za automobilsku industriju, s obzirom na to da se ta industrija ubrzano razvija i da se u Hrvatskoj otvara sve više poslovnih prilika za suradnju s mnogim svjetski poznatim brendovima.

Kolegij je koncipiran kao kombinacija teorije i prakse pa su tako studenti od programskih inženjera iz GlobalLogica u prvom dijelu nastave imali priliku čuti više o značaju AUTOSAR-a, arhitekturi sustava te o alatu „EB Tresos Studio“, koji se koristi za konfiguraciju modula AUTOSAR. Također, održane su praktične laboratorijske vježbe na kojima su studenti dobili priliku vidjeti kako ta arhitektura izgleda u stvarnom kodu te primjere propagacije poruka kroz različite slojeve arhitekture AUTOSAR. Podršku u pripremi materijala i alata za kolegij pružio je partner GlobalLogica, njemački dobavljač softvera za automobilsku industriju, tvrtka Elektrobit, ustupivši tematske materijale i svoj visokosofisticirani softver.

Znanje stečeno na kolegiju trebalo bi omogućiti studentima da se zaposle u nekoj od softverskih kompanija, kao i da budu upoznati s time kako izgleda sustav i znaju osnove služenja njime. Planirano je da se s izvođenjem kolegija nastavi i u sljedećem ljetnom semestru, a razmatraju se i moguće nadogradnje nastavnih materijala, poglavito u području praktičnih laboratorijskih vježbi u smislu njihova proširenja i fokusa na praktična rješenja.

Iznimno mi je drago što smo studentima FER-a prvi put, kroz sveučilišni kolegij, uspjeli na strukturiran i praktičan način približiti tematiku AUTOSAR-a, važnog softverskog standarda za razvoj programske potpore u autoindustriji. S obzirom na to da se ta industrija brzo mijenja i napreduje, kod pripreme i organizacije ovakvih kolegija, praktično orijentiranih na specifične tehnologije, važna je suradnja između iskusnih stručnjaka iz gospodarstva i akademske zajednice. Zahvalio bih kolegama iz GlobaLogica na suradnji i pomoći u organizaciji kolegija, a posebno u pripremi materijala, pribavljanju softverskih alata i sudjelovanju u izvođenju različitih oblika nastave, što je omogućilo da zajedničkim snagama uspješno dovršimo provedbu prve iteracije ovog kolegija koja se odvijala u posebno izazovnim okolnostima, rekao je izv. prof. na FER-u, dr. sc. Hrvoje Džapo.

Cilj predavanja i vježbi bio je da studentima, koliko je to moguće, na jednostavan način objasnimo što je AUTOSAR, zašto je nastao i kako izgleda njegova implementacija koristeći komercijalne alate koje nam je ustupio naš partner Elektrobit. Odaziv studenata bio je odličan i zadovoljni smo što smo ih uspjeli zainteresirati u tolikom broju. Drago nam je što postoji velik interes jer to i nama daje opravdan razlog za optimizam što se tiče razvoja softvera za automobilsku industriju u Hrvatskoj. Cijeli koncept online predavanja i vježbi bio je nov i nama i studentima, ali uz obostranu predanost i dobru organizaciju svi su studenti uspješno položili kolegij. Vjerujem da ćemo sljedeći semestar dodatno usavršiti i nadopuniti predavanja i vježbe te budućim studentima pružiti što bolju pripremu za eventualni početak njihove karijere u tom području, istaknula je Sanda Drakulić Drenjanac, voditeljica projekta u GlobalLogicu i softverski inženjer.

Predavanja i laboratorijske vježbe na kolegiju pripremilo je i održalo sveukupno deset programskih inženjera iz GlobaLogica, od kojih neki imaju i više od 15 godina iskustva u razvijanju softverskih rješenja za automobilsku industriju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju