Šokantan podatak: Studija otkrila da je koronavirus cirkulirao Italijom još u rujnu 2019. godine

Studija koja je analizirala uzorke prikupljene u sklopu druge studije kojom se istraživao rak pluća, otkrila je prisutnost koronavirusa i specifičnih antitijela u uzorcima uzetima šest mjeseci prije službenog "nultog pacijenta" u Italiji.

Martina Čizmić | 16.11.2020. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa službeno je proglašena u ožujku 2020. godine, a prvi službeni slučajevi prijavljeni su u Kini u prosincu. No istraživanje koje je proveo talijanski Nacionalni institut za rak u Milanu otkrilo je kako je koronavirus bio prisutan u Italiji još u rujnu 2019. godine.

Naime, talijanski istraživači otkrili su kako je 11,6 posto od 959 zdravih volontera koji su sudjelovali u testiranju na rak pluća između rujna 2019. i ožujka 2020. razvilo antitijela na koronavirus i prije veljače 2020. kad je službeno zabilježen prvi pacijent s COVID-19 u Italiji.

I dodatna istraživanja i testiranja na antitijela na SARS-CoV-2 na Sveučilištu Siena pokazala su njihovu prisutnost mnogo ranije nego što je proglašena službena pandemija.

Talijanski znanstvenici uspjeli su detektirati prisutnost antitijela kod pacijenata koji su sudjelovali u studiji još u listopadu 2019., što znači da su bili izloženi koronavirusu još u rujnu.

Glavno je otkriće da su ljudi bez simptoma bili pozitivni na serološkim testovima, ali su imali i antitijela koja su ih štitila od bolesti, istaknuo je koautor studije, Giovanni Apolone. Dodao je i kako to može značiti da koronavirus može cirkulirati dugo među populacijom, s relativno malom smrtnosti, da bi se potom zaraza ponovno razbuktala.

Da je koronavirus bio prisutan u Italiji mnogo ranije no što se mislilo, pokazuju i podaci koje su talijanski istraživači prijavili još u ožujku. Oni su tad istaknuli kako je u regiji Lombardiji u posljednjem kvartalu 2019. zabilježen visok broj ozbiljnih upala pluća i komplikacija od gripe, što bi moglo signalizirati da je koronavirus već tad bio prisutan među populacijom u Italiji.

Slika nije dostupna Znanstvenik s Oxforda tvrdi: "Koronavirus nije nastao u Kini već ga se može naći po cijelom svijetu i samo je čekao savršene uvjete za razmnožavanje"

Kanalizacijom protiv koronavirusa - 3 Talijanski znanstvenici traže tragove o budućem tijeku pandemije koronavirusa - u kanalizaciji

Podsjetimo, ranije studije koje su se fokusirale na prisutnost koronavirusa u kanalizaciji velikih talijanskih gradova, ukazivale su na to da je koronavirus bio prisutan u Italiji već u prosincu 2019., čak dva mjeseca prije zabilježenog prvog službenog pacijenta. No ova studija s antitijelima mogla bi u potpunosti promijeniti vremensku crtu zaraze koronavirusom u Italiji.

Također, treba podsjetiti da su španjolski znanstvenici otkrili prisutnost koronavirusa u otpadnim vodama Madrida, u uzorcima koji su uzeti još u ožujku 2019. godine, što bi moglo ukazivati na to da je koronavirus bio prisutan u općoj populaciji u Europi gotovo godinu dana prije izbijanja pandemije.

 

Izvor: Reuters 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti