Talijanski znanstvenici traže tragove o budućem tijeku pandemije koronavirusa - u kanalizaciji

Projekt bi trebao biti do kraja razvijen do kraja godine i pružati podatke iz 166 gradova u 10 talijanskih regija.

Hina | 12.11.2020. / 16:08

14.05.2020.
Kanalizacijom protiv koronavirusa - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Talijanski znanstvenici analiziraju uzorke kanalizacijskih voda iz desetaka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u nadi da će im njihov sadržaj omogućiti bolje predviđanje budućeg tijeka pandemije koronavirusa.

Znanstvenici žele uspostaviti sustav koji će im omogućiti da tjedan dana unaprijed mogu procijeniti stopu kretanja virusa među lokalnim stanovništvom. Vlasti će tako moći predvidjeti vrhunac bolesti i imat će dovoljno vremena da pripreme bolnice.

Uzorke se prikuplja jednom ili dva puta na tjedan iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda širom Italije i projekt se brzo širi.

Analize nam daju trenutačnu sliku epidemiološkog statusa populacije u nekom gradu, rekao je Alessandro Terracciani, zadužen za kvalitetu vode u tvrtki za pročišćavanje otpadnih voda Acqualatina.

Postoji izravna korelacija između količine virusa i populacije pa je lako izraditi statističku analizu koliko se virus proširio u danoj populaciji, rekao je.

Talijanski Nacionalni institut za zdravlje (ISS) pokrenuo je taj projekt u srpnju. Slični projekti provode se u Nizozemskoj, Izraelu, Španjolskoj i Sjedinjenim Državama.

Već imamo podatke koji nam omogućuju da predvidimo trend za područja poput Milana i Rima sedam do 10 dana unaprijed, rekao je Luca Lucentini, direktor za kvalitetu vode pri ISS-u.

Projekt bi trebao biti do kraja razvijen do kraja godine i pružati podatke iz 166 gradova u 10 talijanskih regija.

Italija je u srijedu prešla prag od milijun zaraženih koronavirusom. Do sada je prijavila 42.953 umrlih, najviše u Europi iza Britanije. Dnevni prosjek novozaraženih iznosi više od 34.000 u zadnjih sedam dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti