Studija pokazala: Dvije doze cjepiva protiv COVID-19 pružaju sličnu zaštitu kao i prirodno stečeni imunitet

Kod onih koji su primili obje doze nije bilo simptomatskih infekcija, ističe se u studiji.

Hina | 18.03.2021. / 09:33

Cijepljenje
Cijepljenje, ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech ili Oxford/AstraZeneca pružaju sličnu razinu zaštite protiv COVID-19 kao i prirodni imunitet razvijen nakon zaraze koronavirusom, pokazuje novo istraživanje.

Nitko od 1456 zdravstvenih radnika u lancu britanskih bolnica Sveučilišta Oxford, koji su primili obje doze cjepiva, nije imao simptomatsku zarazu nakon što je prošlo 14 dana od primanja druge doze cjepiva.

Studija je pokazala istu razinu zaštite i kod necijepljenih zdravstvenih radnika koji su preboljeli COVID-19.

Imali su 98 posto manje simptomatskih zaraza u odnosu na necijepljene osobe koje nisu do početka istraživanja bile izložene virusu, prema studiji.

Većina zdravstvenih radnika obuhvaćenih studijom primila je samo jednu dozu cjepiva do trenutka kad je počela analiza podataka.

Prema istraživanju prva doza cjepiva pruža zaštitu od simptomatske infekcije od 67 posto, a nju je primilo 11.023 bolničkih zaposlenika.

Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 13.109 zdravstvenih radnika iz lanca bolnica.

Njih 8285 cijepljeno je Pfizer/BioNTechom od čega s dvije doze 1407, a 2738 primilo je Oxford/AstraZenecu od čega 49 i drugu dozu.

Dr. Katie Jeffery, ravnateljica ureda za prevenciju i kontrolu u lancu bolnica kazala je da je upečatljivo to što su dvije doze cjepiva pružile sličnu razinu zaštite koju daje priodni imunitet osobe koja je preboljela bolest, te da kod onih koji su primili obje doze nije bilo simptomatskih infekcija.

Podaci ovakvih istraživanja važni su jer pružaju informacije koje utječu na državnu zdravstvenu politiku.

Studija koja nije prošla znanstvenu recenziju objavljena je na serveru MedRxiv.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvih dokaza da cjepivo ili zaštita koju pruža imunitet stečen bolešću pruža manju zaštitu od zaraze tzv. britanskom mutacijom virusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti