Stvara se virtualni klaster koji će povezati IT poduzetnike i freelancere – uključite se u besplatne edukacije!

IT sektor raste i razvija se iz godine u godinu, te smo svjedoci kako je sve više domaćih IT tvrtki konkurentno na globalnom tržištu.

Sponzorirani članak | 15.11.2019. / 13:40

 Kako bi se osigurao daljnji kvalitetni rast IT sektora, potrebno je riješiti jedan od krucijalnih problema na tržištu, a to je nedostatak radne snage. Glavni je to razlog što se mnoge IT tvrtke boje ući u neki veliki projekt koji iziskuje znatno jačanje operativnih kapaciteta, odnosno zapošljavanje novih IT stručnjaka, jer tih stručnjaka na tržištu jednostavno nema.

Prema podacima Udruge HUP-ICT , vidljivo je da je 2018. godina bila uspješna za domaću ICT industriju; nastavljen je rast izvoza, prihoda i dodane vrijednosti, a povećan broj zaposlenih i samih ICT tvrtki. Prošla godina je već deseta u kojoj ICT sektor kontinuirano raste, a ta je industrija čak i u vrijeme gospodarske krize ostvarivala pozitivne rezultate. Da bi se održao dosadašnji rast ICT sektora, Hrvatskoj su potrebni kvalitetni digitalni profesionalci za kojima ICT industrija žudi i ima veliku potražnju.

Upravo s ciljem rješavanja ovih problema, u suradnji Učilišta Studium iz Vukovara, Razvojne agencije Vukovar s jedne, te Otvorenog univerziteta Subotica i Regionalne razvojne agencije Panonreg iz Subotice s druge strane, pokrenut je projekt „Creation and fostering of common cooperating cross-border IT entrepreneurial community - IT community region“.

Cilj projekta je stvaranje i njegovanje zajedničke prekogranične IT poduzetničke zajednice - regija IT zajednice, organiziranje besplatnih edukacija s ciljem stvaranja novih mladih IT stručnjaka, te ono najznačajnije - izrada platforme tj. virtualnog klastera za povezivanje IT poduzetnika i freelancera. Kroz projekt objediniti će se svi aktualni edukacijski tečajevi u IT sektoru i ponuditi će se besplatno budućim korisnicima, dok će razvojne agencije raditi na razvoju web platforme na kojima će se svi uključeni umrežiti i raditi na zajedničkim projektima. Na platformi će se okupljati početnici i iskusni informatičari, koji će međusobno komunicirati, a to će biti pravni okvir u kojem će sklapati poslove i partnerstva.

U Učilištu Studium istaknuli su zadovoljstvo da se i u ovom dijelu Slavonije razvija IT sektor, a ovakvi projekti trebali bi riješiti veliki problem, a to je nedostatak kvalitetnog i stručnog kadra: "U Vukovaru će se provoditi tri edukacije vezane za 3D modeliranje, video animacije i edukacije za virtualnu i proširenu stvarnost. Uz edukacije provodit će se i on- line tečajevi kojima će biti omogućeno praćenje edukacija putem e-learning sustava", najavila je Ana Gale.

Na uvodnoj konferenciji projekta održana je i zanimljiva panel rasprava pod nazivom "IT sektor – gdje želimo biti?" na kojoj su uz sudionike projekta Vladimira Perovića iz Otvorenog univerziteta Subotice, te Davora Garbaca iz VURE, sudjelovali i predstavnici realnog sektora Saša Salamon iz Code consultinga Vukovar, Mario Levanić iz vinkovačke Informatike Fortuno, te Oliver Guganović iz ICT klastera Subotica. Na panelu su se mogli čuti konkretni problemi u IT sektoru, te je ponovno naglasak stavljen na pronalazak i edukaciju djelatnika. Domaće IT tvrtke radije biraju domaću i regionalnu radnu snagu, u kontekstu stalnog zapošljavanja, kao i u kontekstu partnerstva s drugim IT tvrtkama i freelancerima na velikim projektima za koje same tvrtke trenutno nemaju kapaciteta.

Konferencija je održana u zanimljivom i drugačijem prostoru od onog na koji su sudionici naviknuli, na elektro-solarnom brodu Magenta 1 Vukovar Waterbus na Dunavu, gdje su sudionici simbolično uplovili u nove vedrije vode za IT sektor u ovom dijelu Europe.

Projekt IT community region započeo je 01. lipnja 2019. godine u okviru programa Interreg – IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 524.393,45 € a iznos odobrenih bespovratnih sredstava iznosi 445.734,41 €. Vodeći partner projekta je Otvoreni univerzitet Subotica d.o.o. dok su partneri na projektu Učilište Studium, Razvojna agencija Vukovar d.o.o. i Regionalna razvojna agencija Panonreg.

Za sve informacije o besplatnim edukacijama, kao i o uključivanju u aktivnosti projekta, kontaktirajte nas na mail adresu it.cr@uciliste.net ili na broj telefona 091/356-0000.

*Ovaj oglas sufinanciran je iz sredstava Europske unije. Sadržaj oglasa isključiva je odgovornost Učilišta Studium i ni na koji način ne održava stavove Europske unije. This project is co-funded by the European Union’s ERDF and IPA II funds.


 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti