Stvari se mijenjaju: Sve je veći broj kineskih "jednoroga"

Ukupan broj kineskih startupova vrjednijih od milijardu godina prošle je godine iznosio 56, a ono što je također važno napomenuti jest da je među top 10 najvećih jednoroga njih četiri bilo iz Kine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2018. / 16:19

Didi Chuxing (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sve je veći broj podataka i istraživanja na temelju kojih možemo zaključiti da će Kina i kineske kompanije u budućnosti imati sve veću ulogu na tehnološkom tržištu. Nedavno je Amy Webb, osnivačica Future Today instituta napomenula kako će budućnost umjetne inteligencije kontrolirati 9 kompanija, od čega je posebno izdvojila tri kineske kompanije koje će imati veliki utjecaj na AI i budućnost – Tencent, Baidu i Alibabu.

Još jedan pokazatelj koji pokazuje da su Kinezi u usponu jest i broj tzv. jednoroga, odnosno privatnih startup kompanija čija je procijenjena vrijednost veća od milijarde dolara. Ovom listom i dalje dominiraju američke kompanije, pogotovo one sa sjedištem u Silicijskoj dolini, no broj kineskih jednoroga sve je veći, kao što je i njihova vrijednost sve veća.

Prema podacima CBS Insighta koji se odnose na prošlu godinu, broj globalnih startupova koji su premašili vrijednost od milijardu dolara iznosio je 46 – najviše ih je bilo u SAD-u, 19, dok ih je u Kini bilo samo dva manje. Ovo je dramatičan porast u odnosu na 2014. komentirali su na We Forumu jer je 2014. godine u Kini nastalo samo 8 jednoroga.

Ukupan broj kineskih startupova vrjednijih od milijardu godina prošle je godine iznosio 56, a ono što je također važno napomenuti je da je među top 10 najvećih jednoroga njih četiri bilo iz Kine, no u međuvremenu je treća kompanija s ove liste Xiaomi izašla na burzu u Hong Kongu.

Iz World Economic Foruma napominju kako su nam svima dobro poznata imena Ubera, Airbnba i Pinteresta koje svakodnevno koristimo, no kompanije poput Didi Chuxinga, Mobilea ili Ele.mea nisu previše poznate izvan Kine. Prošle godine najvrjedniji startup bio je Uber čija je tržišna vrijednost iznosila 68 milijardi dolara, a nakon investicija Alphabeta i Toyota ove je godina ona dodatno narasla na 76 milijardi dolara, dok drugo mjesto pripada kineskom konkurentu Uberu – Didi Chuxingu čija vrijednost iznosi 56 milijardi dolara.

Obje ove kompanije uskoro više vjerojatno neće biti na ovoj listi jer imaju planove o izlasku na burzu – IPO Didija možemo očekivati već krajem ove godine, dok ćemo do izlaska Ubera na burzu sačekati 2019. ili čak 2020. godinu.

Izvor: WeForum
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti