Stvoreno "umjetno sunce" koje je razvilo temperaturu od 100 milijuna stupnjeva, veću i od pravog Sunca

U planu im je održati temperaturu od 100 milijuna stupnjeva barem 300 sekundi. I to žele postići u sljedećih 5 godina.

Martina Čizmić | 29.12.2020. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici koji rade na fuzijskom reaktoru u Južnoj Koreji, uspjeli su postaviti novi svjetski rekord i postići temperaturu višu od 100 milijuna stupnjeva Celzija te ju zadržati tijekom 20 sekudni. Njihovo je dostignuće tim veće ako se zna da je postignuta temperatura viša i od one koju je moguće pronaći na površini Sunca.

Tim koji radi na Korejskom fuzijskom reaktoru (KSTAR) izuzetno je ponosan na svoje dostignuće koje su opisali kao "važnu prijelomnicu" u razvoju komercijalnih nuklearnih fuzijskih reaktora u budućnosti.

Jednan od najvećih izazova je stvoriti fuzijsku energiju koja će biti isplativ i održiv izvog obnovljive energije. Naime, poznato je kako je fuzijsku reakciju veoma teško kontrolirati jer se reakcije događaju u uvjetima visokog pritiska i temperature.

Kako bi stvorili fuzijsku rekaciju kakva se događa u jezgri Sunca ili Zemlje, izotopi vodika stavljaju se unutar fuzijskog uređaja poput KSTAR-a i stvara plazma u kojoj su ioni i elektroni razdvojeni, a inoni se moraju zagrijavati i ostati zagrijani na ekstremni temperaturama.

Zbog toga je KSTAR-ov pothvat još važniji, a njihov plan za budućnost još ambiciozniji - održati temperaturu od 100 milijuna stupnjeva barem 300 sekundi. I to žele postići u sljedećih 5 godina.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti