Sudar! Pogledajte kako je prošla testna vožnja autonomnog automobila

Novinari Tech Crunchea pozvani su na testiranje autonomne tehnologije startupa Phantom AI – testiranje je završilo sudarom, a snimka sudara objavljena je na YouTubeu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2018. / 07:14

Sudar (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Kada se govori o autonomnim automobilima, ponajviše se spominju Google, Uber, GM i Tesla, no ovu tehnologiju razvijaju i brojne druge manje poznate kompanije i startupovi. Jedna od tih kompanija jest i Phantom AI koja je krajem siječnja pozvala novinare Tech Crunchea na demonstraciju svoje tehnologije koju su implementirali u prerađeni Hyundai Genesis, a testiranje je zamalo završilo tragično jer je autonomni automobil udario u vozilo ispred – srećom, nastala je samo materijalna šteta te nitko nije ozlijeđen.

Treba napomenuti kako automobil koji je sudjelovao u sudaru ima drugi stupanj autonomije (potpuno autonomna vozila imaju peti stupanj, a drugi stupanj znači da bi računalo trebalo upravljati vozilom po autocestama i držati ga unutar cestovnih traka i kretati se između traka, ako dobije takvu naredbu te održavati siguran razmak između automobila ispred) te se gledanjem snimke iz automobila stječe dojam kako je za sudar kriva upravo autonomna tehnologija, no naknadno je objavljeno kako je ipak riječ o ljudskoj pogrešci. Naime, iako je tijekom vožnje vozač aktivirao autonomne opcije te je računalo upravljalo automobilom, za potrebe ove demonstracije isključen je sustav autonomnog kočenja jer je preosjetljiv te ga ekipa iz Phantoma još mora doraditi.

Tijekom demonstracije ove tehnologije kamionu koji je vozio nekoliko desetaka metara ispred ispala je kanta za smeće na cestu, zbog čega je automobil koji je vozio ispred Hyundaija naglo zakočio – iako je vozač naglo stisnuo kočnicu, s obzirom na brzinu od skoro 100 km/h kojom su se vozili, automobil nije uspio stati na vrijeme i udario je u stražnji dio vozila ispred. Na mjesto nesreće brzo je došla policija, napravljen je zapisnik, a vjerovali ili ne, novinari Tech Crunchea nakon toga krenuli su na novo testiranje autonomne tehnologije Phantoma. Iako su bili "potreseni i zbunjeni", ipak su se odlučili na ranije dogovoreno testiranje, a ovog puta novi Hyundai Genesis bio je opremljen autonomnom tehnologijom četvrtog stupnja, brzine su bile puno manje, a testiranje je prošlo bez ikakvih problema.

Ovaj incident ostat će zabilježen kao još jedna prometna nesreća u kojoj je sudjelovao autonomni automobil, no prema objavljenim podacima novinara Tech Crunchea, kao i podacima ekipe iz Phantom AI-a, za sudar ipak nije kriva tehnologija.

Izvor: Tech Crunche
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti