Svaki peti mobilni uređaj u svijetu je krivotvoren. Znate li prepoznati "lažnjak"?

Samo u 2016. više od milijun mobilnih uređaja u Europi bilo je krivotvoreno.

Martina Čizmić | 24.08.2018. / 14:49

Pametni telefon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je najnovije istraživanje o krivotvorinama, a sukladno kojem je broj krivotvorenih uređaja u značajnom porastu. Naime, krivotvorine uzrokuju izravne gubitke unutar Europske unije na godišnjoj razini od oko 60 milijardi eura, što predstavlja iznos od 116 eura po građaninu Europske unije (oko 860 kuna).

Tako je tijekom 2016. godine kroz države članice Europske unije prošlo ukupno 41,3 milijuna krivotvorenih uređaja u vrijednosti 670 milijuna eura, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje uključujući i njihove dijelove.

U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja gubi 12,6 posto izravne prodaje, što godišnje iznosi oko 398 milijuna eura ili 3 milijarde kuna, odnosno 94 eura ili 716 kuna po stanovniku. Od ukupno pet sektora s najvećim gubicima u prodaji zbog porasta krivotvorina (sektor lijekova, sektor odjeće, sektor pametnih telefona, sektor kozmetike te sektor vina i žestokih pića), sektor pametnih telefona zauzeo je treće mjesto s ukupnim gubitkom od 45 milijuna eura, odnosno 15 posto izravne prodaje.

Trend porasta krivotvorina nije zahvatio samo Europsku uniju, već i cijeli svijet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sukladno kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu krivotvoren.

Kako prepoznati krivotvoreni mobilni uređaj?

Na prvi pogled, krivotvoreni i originalni mobilni uređaji izgledaju jednako. No samo na prvi pogled. Detaljniji pregled uređaja, kao i provjera njegova IMEI broja otkrivaju koji je uređaj original, a koji kopija.

Na što sve treba obratiti pozornost i kako prepoznati "lažnjak" najlakše je prateći upute na stranici Spot a Fake phone.

Ukratko - dobro istražite model uređaja koji želite kupiti, saznajte u kojim bojama i inačicama dolazi, kupujte samo kod ovlaštenih prodavatelja koji vam mogu izdati jamstveni list i kojima se možete požaliti ako nešto ne radi, provjerite IMEI broj koji svaki mobilni telefon mora imati, ali i obratite pozornost na samu izradu uređaja (koliko je kvalitetna, kako izgleda, odgovara li izgled onome što ste vidjeli na stranicama proizvođača)...

Upravo kako bi smanjili gubitke koje krivotvorine uzrokuju na tržištima diljem svijeta, zaštitili svoj proizvod, ali i kupce, veliki proizvođači mobilnih uređaja stalno ulažu u nove načine zaštite. 

Tako je kineski proizvođač Xiaomi doskočio krivotvorenim uređajima kroz platformu Verify.me. Naime, u samo nekoliko klikova na stranici http://ww.mi.com/verify vlasnici pametnih telefona Xiaomi imaju mogućnost provjeriti podrijetlo svojih mobilnih uređaja, a kako bi, u konačnici, bili sigurni u njihovu ispravnost. Osim kroz platformu Verify.me, zaštita intelektualnog vlasništva ostvaruje se i kroz kupnju Xiaomi mobilnih uređaja kod ovlaštenih prodavača.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti