Zabrinjavajući podaci: Svako drugo računalo u Hrvatskoj ima instaliran piratski softver

Kako bi se smanjio rizik od kibernetičkih napada, tvrtke u Hrvatskoj trebaju napraviti reviziju softvera na svojim mrežama i ukloniti nelicencirani softver, kaže Globalno istraživanje o softveru.

Martina Čizmić | 03.07.2018. / 07:45

Računalo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Problem piratstva prisutan je u cijelom svijetu. I iako su korisnici često svjesni da koriste piratski softver, rijetki zapravo znaju što to točno znači za tvrtku koja ga proizvodi, ali i za sigurnost njihovih podataka i računala.

Business Software Alliance već tradicionalno provodi istraživanje o korištenju nelicenciranog (odnosno piratskog) softvera u cijelom svijetu. Podaci za ovu godinu pokazuju kako u Hrvatskoj 50 posto softvera instaliranog na računala nije propisno licencirano. Iako je u odnosu na proteklu godinu taj postotak nešto manji, još uvijek se radi o visokoj stopi piratstva.

U svijetu organizacije koriste softver kako bi unaprijedile poslovanje, povećale profit, ušle na nova tržišta i stekle konkurentske prednosti. No izvještaji direktora IT odjela i analiza provedena istraživanjem potvrđuju da se ako softver nije licenciran, organizacije mogu suočiti sa značajnim rizikom pogoršanja sigurnosnih prijetnji.

Kako bi se bolje razumjele implikacije korištenja nelicenciranog softvera, BSA je predstavio Globalno istraživanje o softveru: Sigurnosni imperativi i poslovne prilike. Istraživanje kvantificira količinu i vrijednost nelicenciranog softvera instaliranog na osobnim računalima u više od 110 zemalja i regija, a obuhvaća gotovo 23.000 odgovora potrošača, zaposlenika i CIO-a.

Organizacije diljem svijeta propuštaju ekonomske i sigurnosne pogodnosti koje donosi dobro upravljanje softverom, rekla je Victoria Espinel, predsjednica i glavna izvršna direktorica udruženja BSA. Tvrtke bi trebale uspostaviti programe upravljanja softverom (SAM) za procjenu i upravljanje softverom na svojim mrežama. To će im, zauzvrat, pomoći da smanje rizik od snažnih i iscrpljujućih kibernetičkih napada i pomoći u povećanju prihoda.

Istraživanje je tako otkrilo kako je korištenje nelicenciranog softvera, iako malo smanjeno, još uvijek široko rasprostranjeno. Nelicencirani softver još uvijek se diljem svijeta koristi u alarmantnim stopama, čineći 37 posto softvera instaliranog na osobnim računalima - samo 2 postotna poena manje nego u 2016. godini.

Direktori IT odjela svjesni su kako je neovlašteni softver sve riskantniji i skuplji. Malware u nelicenciranom softveru globalno stoji tvrtke gotovo 359 milijardi dolara godišnje. Također, ističu kako je izbjegavanje hakiranja podataka i drugih sigurnosnih prijetnji od malwarea prvi razlog za potpuno licenciranje mreža njihovih organizacija.

Uz dodatak imperativu sigurnosti, poboljšanje usklađenosti softvera sad je i ekonomski faktor. Kad tvrtke poduzmu pragmatične korake kako bi unaprijedile upravljanje softverom, u mogućnosti su povećati dobit do 11 posto.

Organizacije već danas mogu poduzeti značajne korake za bolje upravljanje softverom. Istraživanja pokazuju da organizacije mogu postići i do 30 posto uštede u godišnjim troškovima softvera implementiranjem robusnih SAM i optimizacijskih programa softverskih licenci.

U detaljnoj analizi istraživanje pokazuje da tvrtke mogu provoditi jake mjere, uključujući SAM programe, kako bi poboljšale načine upravljanja softverom, čime mogu povećati profit, smanjiti sigurnosne rizike i ostvariti nove poslovne prilike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti