Sve kategorije u minusu: Smanjena prodaja iPhonea, iPadova i Macova

Iako je Apple nadmašio očekivanja analitičara, u posljednjem su kvartalu zabilježili smanjenje prodaje telefona, tableta i računala

AP | 27.07.2016. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih godina iz Applea su se iz kvartala u kvartal hvalili s rekordnim porastom zarade, profita i prodaje svojih uređaja, no neki analitičari vjeruju kako je ova kompanija, barem trenutno, doživjela svoj vrhunac i sada im slijedi pad. Tim Cook jučer je objavio rezultate za drugi ovogodišnji kvartal koji je završio 30. lipnja i s kojim u ovoj kompaniji, pogotovo nakon nekih crnih najava i prognoza, mogu biti relativno zadovoljni, što se ponajviše odnosi na brojke vezane uz prihod i profit. Analitičari s Wall Streeta tako su očekivali prihod od 42,1 milijardu dolara, a Apple je ostvario prihod od 42,4 milijarde, dok su očekivanja vezana uz profit govorila o 1,39 dolara po dionici, a iz Applea su se pohvalili s profitom od 1,42 dolara po dionici, odnosno sa 7,8 milijardi dolara profita.

No, iako je zarada veća od očekivanja s Wall Streeta, ova je kompanija zabilježila pad prodaje u sve tri glavne kategorije uređaja te je u ovom tromjesečnom razdoblju prodano manje telefona, tableta i računala u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Što se iPhonea tiče, Apple je prodao 40,4 milijuna iPhonea, što je najmanja prodaja njihovih telefona još od četvrtog kvartala 2014. godine, a na ZDnetu kažu da bi ovu kompaniju više trebala zabrinuti činjenica kako je u ova tri mjeseca smanjena prosječna prodajna cijena iPhonea. Do sada je iznosila 641 dolara, dok je u prošlom kvartalu ona pala na samo 595 dolara, ponajviše zahvaljujući prodaji iPhonea SE, jeftinijeg telefona s 4 inčnim ekranom koji je zaslužan za bolju prodaju od očekivane, ali je 'krivac' za smanjenje prosječne cijene iPhonea.

Apple je prodao i nešto manje od deset milijuna iPadova, što predstavlja pad oko tri posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, no dobra vijest za ovu kompaniju jest povećanje prosječne prodajne cijene tableta s 430 na 490 dolara, što znači da su korisnici kupovali skuplje modele (Apple je vjerojatno najviše profitirao s modelom iPad Pro). Što se računala tiče, prodano je oko 4,25 milijuna Macova, što također predstavlja pad prodaje (od jedanaest posto) u odnosu na drugi kvartal 2015. godine. Najveći ovogodišnji test za Apple slijedi uskoro, nakon predstavljanja novih modela iPhonea koji se očekuju u prvoj polovici rujna.

Prema dosadašnjim glasinama, ovogodišnji modeli neće donijeti neke revolucionarne novitete koji će uzrokovati velike redove ispred Appleovih trgovina diljem svijeta, a ljubitelji ove kompanije nadaju se kako bi Tim Cook napokon mogao predstaviti i nasljednika pametnog sata čiji prvi modeli do sada nije oduševio većinu korisnika te Apple nikada nije objavio prodajne brojke ovog gadgeta.  

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti